Rugzakken verboden op Jan Breydel en bij start van de Ronde

Korpschef Dirk Van Nuffel en burgemeester Renaat Landuyt kondigen extra maatregelen aan voor de Paasvakantie. © Fernand Proot
Stefan Vankerkhoven

Na risicoanalyse door de politie besliste het stadsbestuur om, ondanks de terreurdreiging, geen evenementen af te gelasten tijdens de Paasvakantie. “Er worden wel extra veiligheidsmaatregelen genomen”, zegt burgemeester Renaat Landuyt.

“Ondanks de vreselijke gebeurtenissen is het bestuur van mening dat het normale leven zo veel mogelijk zijn gang moet gaan”, stelt de Brugse burgemeester. “Er worden geen evenementen afgelast, al worden er wel extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Club-Gent

“De voetbalmatch Club-Gent op 9 april is een klassieke risicowedstrijd. De gebruikelijke combiregeling is van toepassing : enkele bezoekende supporters met combiticket (bus en stadion) mogen het stadion binnen. Er zullen geen tassen of rugzakken toegelaten worden. Stewards staan in voor de controle en eventuele fouillering.”

“Omwille van deze controles wordt de supporters gevraagd om tijdig naar het stadion te komen. De deuren van het stadion gaan twee uur op voorhand (30 minuten vroeger dan anders) open om controles mogelijk te maken. Club neemt de nodige veiligheidsmaatregelen (sweeping stadion, armbandjes cateringpersoneel,…). Pyrotechnische middelen zijn nooit toegelaten. Er is een uitdrukkelijke oproep om geen voetzoekers af te vuren om onrust in de tribunes te vermijden.”

Er zijn aanwijzingen dat Antwerpse hooligans een confrontatie zoeken met de harde kern van Club

Cercle-Antwerp

De wedstrijd Cercle-Antwerp zou aanvankelijk op Paasmaandag 28 maart gespeeld worden. Door het verhoogde dreigingsniveau zal de Brugse politie niet kunnen rekenen op versterking vanuit Antwerpen en Brussel. Na overleg tussen het Stadsbestuur, de Brugse politie en de besturen van Cercle Brugge en RFC Antwerp, werd beslist om de wedstrijd van 28 maart te verplaatsen naar 10 april om 16 uur.

“Omwille van de reputatie van een grote harde kern van Antwerp-supporters – er waren recent ernstige incidenten in Tubeke, Oostende en Westerlo) – is dit ook een risicowedstrijd”, zegt Renaat Landuyt. “De kans op ordeverstoringen is groter en de ordedienst moeilijker omdat tot vierhonderd supporters weigeren zich bij de combiregeling neer te leggen en Brugge op andere manieren willen bereiken. Zij zijn mogelijk uit op confrontatie met de harde kern van Club Brugge.”

De Ronde

Naar aanloop van de Ronde van Vlaanderen vinden verschillende evenementen plaats zoals Brugge Classic, de Ronde voor wielertoeristen en het concert van Bruggeling Hans Peter Janssens op de vooravond van de Ronde van Vlaanderen. Tijdens deze evenementen worden extra politiemensen ingezet.

Wat de 100ste Ronde van Vlaanderen op 3 april betreft, kan volgens de Brugse burgemeester alleen de federale regering beslissen over de maatregelen tijdens dit topevenement : “Het dreigingsniveau was al voor de aanslagen in Brussel verhoogd naar 3. Daarom werden al concrete maatregelen genomen en afspraken gemaakt met de organisatoren voor het hele startgebeuren van de Ronde. Die gelden vooral voor het rennersdorp op ‘t Zand en de backstage en VIP-ruimtes op de Markt.”

“Wie over een toegangsbewijs voor het rennersdorp op ‘t Zand beschikt mag geen tas of rugzak bij zich hebben. Daar zal zeer streng worden op gecontroleerd. Wie backstage op de Markt en in de Stadshallen is uitgenodigd moet in elk geval rekening houden met een grondige controle van elke tas. Iedereen die de start van de Ronde in Brugge van dichtbij wil meemaken wordt trouwens met aandrang gevraagd geen rugzakken of tassen bij zich te hebben.”

“Het is volgens de politie niet nodig om deze afspraken te wijzigen of te verstrakken. De politie zal zelf wel meer dan eerder was gepland wielerfans op de Markt en langs het parcours in de binnenstad controleren en fouilleren wanneer die zich verdacht gedragen. Daartoe worden extra agenten in burger ingezet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier