Rugzakcontrole en drugshonden tegen Noord-Franse herrieschoppers in Izegemse openluchtzwembad

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Stad Izegem verscherpt controle na klachten omtrent alcohol, drugs en intimidaties van Noord-Franse jongeren.

De voorbije dagen maakten Noord-Franse jongeren het Izegemse openluchtzwembad op zijn minst een beetje onveilig. “Ze smokkelen alcohol en naar mijn mening ook drugs naar de ligweide aan het zwembad en intimideren ons als we aanmerkingen maken”, zegt een redder die liever zijn nam niet in de krant ziet verschijnen omwille van eventuele represailles.

De grote hitte zorgt weer voor een massale toeloop naar het Izegemse openluchtzwembad. Ook Noord-Fransen vinden ondertussen de weg naar Izegem. Volgens onze anonieme redder deden de recente feiten zich voor in het voorbije weekend en maandag. Volgens hem ging het om Noord-Franse allochtonen.

“Als we hen aanspreken dat het verboden is alcohol mee te brengen naar de ligweide aan het openluchtzwembad, lachen ze ons gewoon uit“, zegt hij. “Ze luisteren helemaal niet naar ons. Integendeel ze blijven maar discussiëren in het Frans. Terwijl alle redders zich op die drukke momenten honderd procent moeten focussen op de kinderen en volwassenen die in het zwembad zitten. Die Noord-Fransen intimideren het zwembadpersoneel. Voor de redders kunnen dergelijke toestanden niet meer en we hebben dat dan ook gemeld aan het stadsbestuur.”

Verscherpte controle

De politie is volgens burgemeester Bert Maertens (N-VA) enkele keren opgeroepen in het weekend en maandagavond. “Uiteraard kunnen we niet dulden dat Noord-Fransen hier komen zwemmen als ze zich niet aan de reglementen van ons zwembad willen houden. Ik pleegde overleg met de korpschef van de politiezone RIHO om te kijken hoe we die zaak het best konden aanpakken en we nemen vanaf woensdag enkele maatregelen om dergelijke toestanden in de toekomst te voorkomen.”

“Er komt een rugzakcontrole. Het zwembadpersoneel mag wettelijk gezien de rugzak van wie komt zwemmen niet doorzoeken, maar ze mogen hem wel vragen om hun rugzak te openen en de inhoud te tonen. Weigeren ze dat te doen, dan zullen ze niet binnen mogen in het zwembad. Zijn ze bereid dat wel te doen en hun identiteit te bewijzen, dan mogen ze wel binnen. Maar uiteraard zonder alcohol.”

Er komt in die heel warme dagen ook een verscherpte politiecontrole en af en toe zal een agent met drugshond de ronde doen aan en in het zwembad. “Als het personeel zich bedreigd voelt, kunnen ze altijd nog de 101 bellen die onmiddellijk een interventieteam zal sturen. Ik hoop dat wie wel met goede bedoelingen naar ons zwembad komt, de komende dagen en weken wel verder kan genieten van een frisse duik in het water.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier