Ronny Verbrugghe wordt permanent diaken

Ronny Verbrugghe, op de foto samen met echtgenote Christine Maeseele, wordt op 27 september tot diaken gewijd. © EH
Redactie KW

Op zondag 27 september wordt Ronny Verbrugghe (59) door bisschop van Brugge Jozef De Kesel tot diaken gewijd. Een bekroning na vijf jaar voorbereiding. “Hiermee gaat een droom in vervulling”, vertelt Ronny Verbrugghe.

De wijding vindt plaats op zondag 27 september tijdens een eucharistieviering om 15 uur in de Sint-Martinusparochiekerk van Ardooie. Dat is precies op de 35ste verjaardag van zijn huwelijk met Christine Maeseele in dezelfde kerk waar ze toen elkaar hun trouwbeloften gaven. Het koppel woont in de Watervalstraat.

Sociaal actief

Ronny is afkomstig uit Ooigem. Hij is de zoon van Aloïs Verbrugghe (overleden in 2013) en Rosanne Degroote en heeft nog een broer en een zus. Ronny wist zich heel snel in te burgeren in Ardooie waar hij met de bevolking van Ardooie, Koolskamp en Beveren kennis maakte als bode-geldophaler voor het ACV en daarna actief was als receptionist in het ACV verbond Roeselare. Met Christine Maeseele bouwde hij een mooi gezin uit met achtereenvolgens de komst van de zonen Wouter en Brecht, en dochter Elien. Naast twee schoondochters hebben Ronny en Christine ondertussen ook reeds een flinke kleindochter en verwachten rond de wijding een tweede kleinkind. Een derde kleinkind kondigt zich voor november aan.

In zijn toenmalig midden was Ronny reeds vroeg actief binnen het kerkelijk gebeuren en het verenigingsleven zoals bij de KAJ en het ACW. Hij was misdienaar tot zijn 16 jaar. De verbondenheid met de kerk bleef altijd. Een vijftal jaar terug werd de eerste stap gezet in de voorbereiding naar het diaconaat.

“Het eerste jaar gebeurde dat in alle stilte”, vertelt Ronny. “Iedere zaterdagvoormiddag trok ik naar het seminarie in Brugge voor de lessen en op zondag thuis herhalen, samenvatten en studeren. Dit om mij voor te bereiden op de drie taken van een diaken : verkondigen, dienstbaarheid en liturgie. “Ronny moest ook stage doen op verschillende plaatsen zoals op de wijk De Kapelhoek in Beveren, WZC Sint-Vincentuis in Ardooie, de parochie en de vzw De Kerk in Roeselare. In het WZC in de Kortrijksestraat doet Ronny reeds jarenlang vrijwilligerswerk samen met echtgenote Christine. Na de wijding wordt een receptie aangeboden in CC ‘t Hofland.

Ronny Verbrugghe en Christine Maeseele zetten zich ook reeds jaren in voor ontwikkelingswerk in Rwanda. Tijdens de eucharistieviering van zondagnamiddag 27 september is er een bijzondere omhaling ten voordele van de vzw De Kerit, een decanale crisisopvang waar Ronny ook stage heeft gelopen en waar hij de echte diaconie heeft leren kennen. “De laatste maanden heb ik, samen met Christine, ervaren dat de kerk uit doodgewone mensen bestaat en voor die kerk wil ik mij volledig inzetten. Ik ben enorm dankbaar voor de vele kansen die ik gekregen heb via KAJ, ACV, KWB, CM Ziekenzorg en nog altijd krijg”, vertelt hij.

Vierde diaken

Ronny wordt de vierde diaken binnen de pastorale eenheid Sint-Germanus naast Ronny Vanhaecke (Ardooie) , Raf Bossuyt (Koolskamp) en Marcel Derluyn (Beveren). Wat zijn definitieve opdracht zal zijn, wordt pas na de wijding door bisschop De Kesel bepaald.

(Jan David)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier