Ronny Provoost uit Gistel leeft met extreme pijn en lanceert crowdfunding

Ronny Provoost is bijna voortdurend aan zijn bed in de huiskamer gekluisterd. © DVL
Redactie KW

Via crowdfunding en inzamelacties hopen de 55-jarige Ronny Provoost en zijn familie en vrienden een dringende operatie in het buitenland te kunnen betalen.

Ronny Provoost uit Gistel leeft al zeventien jaar met extreme pijnen, veroorzaakt door een cyste in de onderrug. De gevaarlijke en erg dure operatie door een Amerikaanse chirurg is zijn laatste kans op een kwaliteitsvol leven. “Het risico op verlamming, incontinentie en impotentie bestaat, maar het is nu of nooit.”

Plotselinge spasmen in gezicht en armen

“Neen, ik heb echt niet veel goede momenten meer en dat is nog voorzichtig gezegd.” Voortdurende aanvallen van extreme pijn over heel het lichaam en ongecontroleerd beven: Ronny Provoost (55) is de voorbije zeventien jaar door niets minder dan een hel gegaan. Wat 17 jaar geleden onverwacht begon als plotselinge spasmen in gezicht en armen, bleek een zeldzame aandoening te zijn: een Tarov-cyste in het heiligbeen, onderaan de rug.

Vandaag is hij bijna voortdurend aan zijn bed in de huiskamer gekluisterd waar zijn trouwe viervoeter Romy, een Engelse springer spaniël, niet van zijn zijde wijkt. “Onbeschrijflijk wat ik moet meemaken”, zucht Ronny. “Gelukkig kan ik op de steun en de liefde van mijn vrouw Rita en de kinderen rekenen. Ik heb de voorbije jaren zoveel quality time met hen moeten missen.”

Zware pijnstillers

“De cyste drukt in mijn bekkengordel en zorgt voor heel wat schade aan de zenuwen, tot in mijn benen toe. Met de jaren werden de symptomen alleen maar erger. Soms kruip ik thuis op handen en voeten rond. In die zeventien jaar heb ik ontelbare dokters de revue zien passeren, maar veel geholpen werd ik niet, integendeel. De oorzaak is onbekend, zeggen ze. Ik kreeg te horen dat opereren nooit tot goede resultaten had geleid en dat het risico daarom te groot was. Het enige dat ik kan doen, is zware pijnstillers slikken, maar dat pakt de oorzaak van alles niet weg. Ik voel mij toch wat in de steek gelaten. Ik heb zo de indruk dat de gezondheidssector in ons land niet veel interesse heeft in het aanpakken van zeldzame aandoeningen.”

Ik kan verlamd uit de operatie komen, maar leven zonder pijn is me dat risico waard

“Ik ben dan maar zelf beginnen zoeken op het internet en, jawel, ik vond zo in de Verenigde Staten een chirurg, gespecialiseerd in de behandeling én het verwijderen van een Tarov-cyste: dokter Frank Feigenbaum. Ik heb die man opgebeld en kreeg van zijn assistenten heel wat bemoedigende informatie. Later heeft de dokter mij persoonlijk gecontacteerd. Zo kwam ik te weten dat hij drie keer per jaar opereert in een privékliniek in Cyprus en dat ik daarvoor in aanmerking kwam. Ik heb zeventig procent kans op een goed resultaat, maar toch moet ik ermee rekening houden dat de ingreep niet slaagt, wat tot incontinentie, impotentie en zelfs verlamming kan leiden. Maar dat risico ben ik bereid om te nemen. het is nu of nooit. Ik heb geen andere keuze meer. Ik ben te ver heen. De operatie gaat zeker door.”

Geen terugbetaling

De ingreep in Cyprus kost evenwel 40.000 euro, in Amerika zelfs 95.000 euro. “Dat is heel veel geld. Tot overmaat van ramp kreeg ik zowel van de CM als van mijn hospitalisatieverzekering koudweg te horen dat dergelijke ingrepen niet terugbetaald worden. Ook de reis naar Cyprus wordt een heel dure aangelegenheid. Ik kan namelijk onmogelijk vier uur recht zitten. Om mij liggend te vervoeren, is een grote aanpassing in het vliegtuig nodig en dat zou ook al 5.000 euro kosten. We moeten voor alles zelf opdraaien. De operatie vindt al plaats op 8 mei. De tijd dringt dus. Daarom hebben we een crowdfundingactie op touw gezet en organiseert de school waar mijn vrouw kleuterleidster is, Vrije Basisschool Sint-Jozef Sint-Pieter Campus Zuidlaan in Blankenberge een grote ‘spaghetti for life’-avond op 21 april. Het is hartverwarmend hoeveel mensen bereid zijn om bij te springen. Ik kan iedereen niet genoeg danken.”

(DVL)

Info: het crowdfundingplatform is www.yeee-haaa.com. Wie Ronny wil helpen, kan storten op het rekeningnummer BE49 0018 3503 3771.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier