Romain Vandeplassche viert 70 jaar priesterschap

Priester Romain Vandeplassche vierde zijn 70 jaar priesterschap: "Hij kende iedereen en was erg graag gezien." © EDB
Redactie KW

E.H. Romain Vandeplassche werd in zorghotel H. Hart in de bloemetjes gezet omwille van zijn 70 jaar priesterschap. Deze rasechte Kortrijkzaan was heel zijn leven actief in zijn geboortestad.

Romain Vandeplassche, die vorige maand 94 jaar werd, werd in Kortrijk geboren in een gezin met vier kinderen. “Ik had nog twee broers en een zus”, vertelt hij. Hij ging naar school bij de zusters op Sint-Rochus, en ging dan naar de broeders Van Dale, waar hij naar eigen zeggen streng werd opgevoed: “Er was daar enorm veel discipline.”

Toen Romain zijn priesteropleiding kreeg, verhinderden de oorlogsjaren hem om universitaire studies te volgen. Als 24-jarige werd hij in mei 1947 tot priester gewijd. Hiervoor moest Romain een speciale toelating vragen aan Rome omdat je toen volgens de kerkelijke wetten pas vanaf je 25ste kon priester worden. Hij ging onmiddellijk aan de slag als surveillant in het Sint-Amandscollege.

Een priester dicht bij de mensen

Priester Romain Vandeplassche omringd door de vroegere en de huidige deken van Kortrijk, E.H. Valeer Deschacht en E.H. Geert Morlion.
Priester Romain Vandeplassche omringd door de vroegere en de huidige deken van Kortrijk, E.H. Valeer Deschacht en E.H. Geert Morlion.© EDB

Tien à elf jaar later werd Romain onderpastoor in de Sint-Maartenskerk, tot hij in 1977 tot pastoor benoemd werd op de Sint-Pius X-parochie in Kortrijk. E.H. Valeer Deschacht, die van 1991 tot 2000 deken was in Kortrijk benadrukt dat E.H. Vandeplassche heel goed kon prediken en heel graag gezien was bij de eenvoudige mensen. “Hij kende iedereen, alle cafés en gezinnen in de buurt waar hij werkzaam was. Het was een echte herder die naar al zijn parochianen ging, van de armsten tot de rijksten. Hij stond dicht bij de mensen en kende ook al hun miserie. Hij benaderde de parochianen met een grote medogenheid in een tijd van hele strenge kerkelijke wetten.”

https://www.youtube.com/watch?v=Acvj0JoE44s

Priester Vandeplassche richtte het Sint-Pius X-koor op, waar grote successen mee behaald werden, en heeft dit ongeveer 16 jaar geleid. Romain verhuisde naar de Dam net voor hij 50 jaar priester was, dat was in 1996.

https://www.youtube.com/watch?v=VJFs_ao2PJQ

Toen Romains zus, die bij hem woonde, op haar 80ste overleed in 2001, bleef hij alleen wonen op de Dam. Anderhalf jaar geleden verhuisde de priester naar zorghotel H. Hart. Daar geniet hij nog veel van zangnamiddagen. “Hij had altijd een goede en duidelijke zangstem, en dat zingen blijft hem boeien”, luidt het in het zorghotel.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier