Rolmarathon ‘t Kolv in Rumbeke krijgt heuse make-over

(Foto JCR) © (Foto JCR)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De kermiskramen zijn verdwenen, maar dat betekent niet dat Rumbeke kermis helemaal afgelopen is. Tijdens het tweede kermisweekend zorgt de KSA samen met oudleidersvereniging ‘t Kolv immers voor de sfeer. Daarbij is de rolmarathon aan de twintigste editie toe. Om alles nog wat spannender te maken, hebben ze een en ander veranderd aan het concept.

Na een geslaagd eerste kermisweekend met veel volk en volle terrassen maakt Rumbeke zich op voor het tweede weekend. Zonder kermiskramen, maar wel met veel ambiance aan het KSA-lokaal, waar het kermiscafé klaar is voor het hoogtepunt. Vrijdagavond 10 augustus is er nog KSA Bloedheet, waarbij je opnieuw bloed kan komen geven.

Sportieve jeugd

Vanaf zaterdag 11 augustus nemen de leden van ‘t Kolv over, dat is de oudleidersvereniging van de jeugdbeweging. “Beginnen doen we met de vierde editie van de Kidsrun, waarbij we vanaf 14 uur de jongste inwoners van Rumbeke de kans geven om zich sportief te meten in zes verschillende reeksen, volgens leeftijdscategorie”, vertelt Tom Sabbe. “Telkens met een passende afstand. Zo lopen de kinderen van het eerst kleuter 200 meter, daar waar kinderen van het vijfde en zesde leerjaar al 1,2 km lopen. De deelname is gratis. Verenigingen roepen we op om in grote getale (en met uniform) aanwezig te zijn. Deelnemen is belangrijker dan winnen, daarom ontvangt iedereen een medaille en verrassingspakket.” Vorig jaar waren er meer dan 130 deelnemers.

Daarna is het tijd voor de rolmarathon, die ondertussen aan de twintigste editie toe is. Na al die jaren is de activiteit uitgegroeid tot meer dan een vaste waarde. “Maar dat betekent niet dat we bij de pakken blijven zitten. We zijn begonnen met een marathon waarbij er 24 uur aan een stuk werd gefietst, ook in de nachtelijke uren”, gaat Tom verder.

“Af en toe eens vernieuwen is nodig om de schwung erin te houden”

“Later werd dit herleid naar zaterdag en zondag overdag. Vier jaar geleden was het tijd voor iets nieuws en hebben we de Kidsrun in het leven geroepen. Af en toe eens vernieuwen is noodzakelijk om de ‘schwung’ er een beetje in te houden. We willen voor wat meer entertainment gaan, zeker op zaterdagavond.”

Meer entertainment

“We blijven enerzijds vasthouden aan onze klassieke formule waarbij ploegen zoveel mogelijk kilometers fietsen, maar niet langer op een klein uur de tijd. We schakelen over op 30 minuten. Op zondag in de late namiddag laten we de top-3 van vorig jaar 50 minuten rijden, zodanig dat we twee winnaars hebben. De winnaar van de verkorte formule mag dan volgend jaar in de grote finale optreden. Wie op de derde plaats eindigt bij de finale komt volgend jaar in de reeks voor 30 minuten, dat maakt het extra spannend. Op zaterdagavond hebben we dan een nieuwe formule waarbij teams het in verschillende competities tegen elkaar opnemen. Daarbij is er een sprint, een afvallingsrace, een aflossingsrace en een tijdrit. Per nummer worden er punten uitgereikt.”

Er is een aandenken voor de winnaars op zaterdagavond. De twee winnaars van de traditionele rolmarathon krijgen niet langer een geldprijs, maar winnen elk een cheque waarbij ze op een datum naar keuze een tapinstallatie met gratis vat Triporteur kunnen afhalen om hun barbecue of feest op te fleuren.”

De finale start op zondag om 17 uur met eerst de Sportline Bikers, dan De Ronnierijders en om 19 uur De Baroudeurs, de winnaars van vorig jaar.

Op zondagmiddag is er de traditionele barbecue. Vanaf 11.30 uur is er aperitief, aanschuiven voor het eten kan vanaf 12 uur. Volwassenen betalen 15 euro, kinderen 10 euro. Kaarten te verkrijgen bij de KSA-leiding, in De Hollebol of via 0496 13 53 11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier