Rollegemse Chiro heeft heel wat te vieren

De werkgroep van huidige en oud-leiding van Chiro Tandem die het feest organiseert. © EDB
Redactie KW

De meisjeschiro in Rollegem ontstond 40 jaar geleden en de jongenschiro 35 jaar geleden. Chiro Tandem werd in 1999 gemengd en viert dus haar 18de verjaardag. Een twintigtal huidige en oud-leiders staken de handen in elkaar om op 4 november een groot feest te bouwen om al deze verjaardagen samen te vieren.

Ter gelegenheid van het verjaardagsfeest werd een nieuwe vlag gemaakt. In februari, september en oktober kwamen leiders en oud-leiders bijeen om een feest te organiseren. “Het waren geestige vergaderingen, en de eerste keer was in het heem zelf, alsof we weer echt in de Chiro zaten”, lacht Toon Vanneste, die uit de eerste leiderslichting van de jongenschiro komt. Zijn vrouw Tine Vandeputte zat dan in de eerste lichting Chiroleidsters. “Er werden (mail)adressen opgezocht en 276 uitnodigingen verstuurd. Het was niet evident om iedereen terug te vinden. Als er mensen van de oud-leiding of kookploeg zijn die geen uitnodiging kregen maar alsnog willen afkomen zaterdag, zijn ze natuurlijk meer dan welkom.”

Chirofeest

Om 13.30 uur mag iedereen zaterdag toekomen. “We namen niet om 14 uur, want de leiding moest er telkens een half uur eerder zijn. Om 14 uur beginnen we met het openingsmoment van de Chiro met een stukje dat opgevoerd wordt. Daarna is er een korte herdenking van de mensen die ons ontvallen zijn. Er wordt voor hen een hoekje gemaakt met foto’s. Het gaat om elf mensen uit de leiding, kookploeg, leden en een proost.”

Heel de namiddag en een stuk van de avond kunnen er Chiro-uitgaven, filmpjes, vlaggen, uniformen en fotomateriaal bekeken worden in het buurthuis. “Tot 17 uur zijn er pannenkoeken te verkrijgen in de zaal. Tegelijkertijd is er een dorpsspel voor oud-leiding en hun kinderen, dat uitgewerkt werd door de huidige leiding. Voor kleinere kindjes van oud-leiding wordt er kinderopvang voorzien door de Aspi’s. Dan volgt er een zangstonde door de broers Van Asten, Helga Kints en Jo De Coninck.”

“Er werden 276 uitnodigingen verstuurd, maar het was niet evident om iedereen terug te vinden”

“Er is daarna een receptie van een half uurtje met aansluitend een paar stukjes. De avond wordt afgesloten met volksdans en een fuif. Een groep uit de oud-leiding bakt frietjes en braadworsten. “We hebben alles met weinig kosten kunnen organiseren. Alle opbrengsten gaan naar Chiro Tandem”, klinkt het.

Een groepsfoto van de jongenschiro op kamp in Martelange in 1990.
Een groepsfoto van de jongenschiro op kamp in Martelange in 1990.© Repro EDB

40 jaar meisjeschiro

De meisjeschiro ‘t Rotske startte in het werkjaar 1976-77. “Priester D’Heygere ging langs bij de ouders van Els Leplae en vroeg of er niet beter een meisjeschiro zou opgericht worden. Er was vroeger – na de Kroonwacht – een Chiro geweest, maar die was na een ruzie uiteengevallen.” Els Leplae, Tine Vandeputte, Françoise Bertel, Tine Vermeeren, Annie Putman, Hilde Maes, Linda Vanoverbergen en wijlen Carine Houttekier maakten deel uit van de eerste leidingsploeg. Er werd gestart in een keldertje onder de parochiezaal met de jongste groepen, namelijk Speelclub en Kwiks, en al vlug startten ook de Tippers. De meisjes verhuisden naar huis Stichelbout in de Beekweg en ook de bovenverdieping van het oud-gemeentehuis in de Tombroekstraat werd gebruikt.

35 jaar jongenschiro

Vijf jaar later startte pater Emiel Deboe met de jongenschiro. “De reden daarvoor was dat de bus die vroeger rondreed om de jongens op te halen voor Chiro Don Bosco, niet meer zou rijden. De pater was bang dat jongens uit Rollegem niet meer naar de Chiro zouden gaan op Sint-Anna, en daarom wou hij in Rollegem beginnen.”

Rollegemse Chiro heeft heel wat te vieren
© GF

Er werd ook in het keldertje onder de parochiezaal gestart op 4 november 1981 met in de leiding Joost Buysschaert, Serge Demeyere, Marino Vermeulen, Joël Lamotte, Dries Naessens en Toon Vanneste. Kort daarna kwamen Gino Ganseman en Peter Debels erbij. Ook de jongens startten met Speelclub, Rakkers en onmiddellijk erna met Toppers.

De jongens trokken van het keldertje naar het zaaltje van café De Kroon bij Clara, waar ze zes tot zeven jaar werking konden geven. Daarna trokken ze naar een klein scheef huisje op de Tramstatie. De Chiro kreeg dan ook de naam ‘De Tramstatie’. Ten slotte verhuisde de jongenschiro nog eens naar de jongensschool.

Tandem

In het begin was er weinig communicatie tussen de jongens- en meisjeschiro. “Later werden de meisjes vragende partij om samen te smelten met de jongens. Toen de jongens op een gegeven moment niet meer voldoende leiding hadden, werd er besloten om één Chiro te maken in Rollegem.” Op 19 september 1999 vond het huwelijk plaats tussen Chiromeisjes en -jongens. Debbie Neirinck en Koen Viaene stonden hiervoor symbool. Chiro Tandem was geboren.

(Els Deleu)

44 ROLL Chiro de nieuwe vlag_ed5.png

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier