Roland Huys: “Meer jeugd en dames aan de start van de Molendorploop in Ruiselede”

Roland Huys: "De Molendorploop scoort qua imago en opkomst steeds beter." © Foto RV
Redactie KW

De eerste zondag na Pinksteren viert Ruiselede zijn kleine kermis, een driedaagse, waarvoor evenveel instanties een derde van het programma op zich nemen. Roland Huys uit de Kruiskerkestraat is als medewerker van de sportraad weer actief tijdens de Molendorploop.

Roland Huys (67) is gehuwd met Nadine De Clercq. Hij is de papa van Robin en Kathy en opa van Rens en Jarne, voetballers bij de Groene Leeuwen Ruiselede, en Jill. Roland is een van de drie monumenten van het triumviraat – hijzelf, broer Luc en Gabriël Dewaelsche – dat in 1982 de bloeiende club WTC Kruiskerke oprichtte. Daar is hij elke zaterdag en zondag actief op de fiets en als bestuurslid. Hij is ook al ruim een kwarteeuw voorzitter van het plaatselijke ACV. Professioneel was hij tot zijn pensioen in 2008 actief in de bouwsector. Al 33 jaar is hij tevens bestuurslid en man van de promotiecampagne voor de overbekende Oogstfeesten in Aalter. Die meerdaagse feesten heten nu Summerfest. In die lange periode heeft hij zeker 100.000 flyers bedeeld, wekenlang in de brede regio. “Ik woon nu op amper twee kilometer van het festivalterrein”, zegt hij. “Mijn roots liggen in het Aalterse Hageland en daardoor was ik er van bij het begin nauw bij betrokken.”

Heel wat taken

De minzame en rationeel denkende man is ruim 18 jaar lid van de sportraad van Ruiselede. Ook op zaterdag 26 mei zal hij druk in de weer zijn. “Het moet zowat de tiende editie zijn van de Molendorploop, die qua imago en opkomst steeds beter scoort”, vertelt Roland. “Dit jaar zijn er een vijftal categorieën volgens leeftijd. Nu is er ook een hoofdwedstrijd van 9 km, op vraag van de atleten zelf. Heel wat taken passeren dan door mijn handen. Van de plaatsing van de nadars en linten tot de catering, waarbij mijn vrouw Nadine alle koeken smeert. Voorts sta ik paraat met de drankjes langs het parcours en ben ik medeverantwoordelijk voor een ordentelijk en feilloos verloop van de uitreiking van trofeeën, medailles en geschenkpakketten.”

Voor het plezier

In die tien jaar was een duidelijke trend of evolutie merkbaar. “De populairste sporten blijven weliswaar fietsen en voetbal, toch treedt een derde discipline steeds prominenter op de voorgrond. Jong en minder jong gaat joggen en dat vertaalt zich hier ook: meer jonge lopertjes en steeds meer dames aan de startlijn! Het is bij elke editie een rollercoaster van emoties: de schreeuwende mama’s en papa’s, de ouders die het lopende kindje zo graag fotograferen of filmen. Heel vertederend allemaal en daarvoor doet men het: voor het plezier en de sportieve insteek van zovelen. Het doet deugd aan zo’n manifestatie actief te kunnen meewerken”, aldus de joviale Roland, die ook nog actief wandelaar is bij de plaatselijke club De Molenstappers.

Ook voor de jaarlijkse wielerwedstrijd begin september, in regie van de tandem Gabriël Dewaelsche en Marc Cooreman, is hij met zijn club WTC Kruiskerke druk in de weer. “En dan nog meegaan naar het voetbal van mijn oogappels Rens en Jarne. Ik moet soms echt aan gezonde planning doen en zeker de florissante tuin niet verwaarlozen”, besluit hij met een ontwapenende knipoog. (RV)

Het kermisprogramma

Van 25 tot en met 28 mei wordt kermis gevierd. Op vrijdag 25 mei start het feestcomité met de promotiecampagne voor de driejaarlijkse Molenfeesten met een gratis receptie van een uur. Buiten bij goed weer of anders binnen wordt tekst en uitleg gegeven over het superweekend van 4 tot 6 augustus.

Op zaterdag 26 mei om 7.30 uur vertrekt de groep fietsers-bedevaarders onder leiding van Carlos Lanckriet naar Oostakker. Het centrum wordt die dag overspoeld door lopers en sympathisanten voor de Molendorploop, die om 17.45 uur start. Er zijn vijf reeksen voorzien. Info bij de sportdienst via 051 68 73 73.

Op kermiszondag 27 mei biedt Okra een ontbijt aan in de polyvalente zaal Sport en Spel. De wielerwedstrijd voor junioren start dan weer om 15 uur in de Aalterstraat, in een organisatie van Ruiselede Sportief. De grote vinkenzetting van De Lichtzangers, met lokaal De Nieuwe Muide, begint om 19 uur op de piste rond het voetbalveld aan de Tieltstraat. (RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier