Rol van Jezus in de Passietocht in Ieper wordt gespeeld door… een vrouw

Hans Debel en Mieke Vanheule. (Foto dvdb) © (Foto dvdb)
Redactie KW

Tijdens de Passietocht op Goede Vrijdag zullen de ogen meer dan anders gericht zijn op Jezus. De rol wordt dit jaar voor het eerst vertolkt door een vrouw: Mieke Vanheule.

Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, staan de christelijke gelovigen stil bij de kruisiging en de dood van Jezus. In Ieper herdenkt de oecumenische groep dit gebeuren al bijna dertig jaar door een gezamenlijke tocht van katholieken, protestanten en anglicanen te houden. “Die tocht heette tot 2011 de Boetetocht”, vertelt regisseur van de Passietocht en bijbelwetenschapper aan de KU Leuven Hans Debel (30). “In 2012 hebben we een nieuw concept uitgewerkt: de Passietocht. Het is een tocht op de Ieperse Vestingen waarbij we het lijdensverhaal vertellen in plaats van er enkel commentaar bij te geven. We merken immers dat veel mensen het verhaal niet meer kennen.”

Eerder al Petrus

De werkgroep brengt het lijdensverhaal aan de hand van beeld en muziek. “De toeschouwers volgen Jezus en stoppen op verschillende plaatsen waar een stuk uit het lijdensverhaal wordt nagespeeld”, legt Hans uit. “Ze dragen fakkels mee en enkele parochiekoren luisteren het geheel op. We willen dat de aanwezigen het verhaal van Jezus echt beleven en dat ze beseffen dat het verhaal hedendaagser is dan ze denken. Zo kent onze maatschappij veel Judassen of mensen die geld verkiezen boven vriendschap. Maar ook Pontius Pilatus is een figuur die vandaag nog bestaat. Hij koos voor het volk in plaats van voor gerechtigheid en was zo een populist avant la lettre. Het lijdensverhaal is moderner dan we denken.”

Logische beslissing

Dit jaar is er nog een extra element dat het verhaal modern maakt: de hoofdrol is weggelegd voor een vrouw. De katholieke Mieke Vanheule (26) uit Ieper speelt Jezus, een traditioneel mannelijke rol. “Twee jaar geleden heb ik Petrus gespeeld en nu ben ik dus gepromoveerd”, lacht Mieke. “Dat zij Jezus speelt, was de meest logische beslissing die ik kon nemen”, verklaart Hans. “Dat ze een vrouw is, maakt voor mij geen verschil. Elke mens, man of vrouw, wordt geroepen om in Jezus’ voetsporen te treden. Dus waarom zou Jezus dan niet gespeeld kunnen worden door een vrouw? Het is een rol die iedereen op zich kan nemen. De kerkvoorgangers hadden er dan ook geen bezwaar tegen.”

(MC)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van 14 maart 2014

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier