Roger ‘Frisco’ Jonckheere uit Oostende verkoopt al 50 jaar ijsjes

Roger Jonckheere is nog steeds actief als ijsventer. © FRO
Redactie KW

Oostendenaar Roger Jonckheere is in Oostende en aan de hele kust bekend als Roger Frisco. Hij is 72 jaar en al meer dan 50 jaar actief als verkoper. Roger startte ooit als jobstudent met de verkoop van ijsjes op het strand. Na 30 jaar trouwe dienst bij Artic stapte hij over naar de firma De Ruytter in Leffinge. Hij verkoopt nog altijd ijsjes, twee weken per maand, maar ook vlees, groenten en diepvriesproducten.

Thuis zitten en van zijn pensioen genieten is niets voor Roger Jonckheere. “Ik ben 72 jaar, maar ik weet nog niet van ophouden”, vertelt de immer lachende Mister Frisco. “Ik ben het nog altijd niet beu en zolang mijn gezondheid en mijn vrouw het toelaten, zal ik de straat doen om klanten te bedienen of zelfs nieuwe klanten aan te trekken”, klinkt het.

Verkoper van het jaar

“Ik werk een week wel en een week niet. Zo hoop ik nog lang te kunnen functioneren voor mijn baas in Leffinge. Toen ik het op- en afrijden naar Artic in het verre Lot bij Brussel moe was, werd ik met open armen ontvangen bij De Ruytter. Ik ben hen daar nog altijd dankbaar voor. In de loop van de voorbije 50 jaar heb ik veel zien veranderen en evolueren, zeker in de horeca. Het aanbod is veel ruimer. Jonge verkopers gaan de baan op met een tablet voor hun bestellingen, ik bedien me nog altijd van mijn oude formulieren.”

Uit waardering voor zijn kwaliteiten en ervaring als verkoper werd Roger Jonckheere in 2002 verkozen tot Verkoper van het Jaar. “Dankzij een vriendelijk woord en correcte service kan je veel bereiken”, gaat Roger verder.

Sportverleden

“Goede relaties zijn belangrijk in het leven, zeker in de verkoop. Naast mijn job bij Artic en bij De Ruytter was ik ook actief in de sport en dat heeft me toch ook veel klanten opgeleverd. Artic mocht ijstaarten en frieten leveren bij de RMT. Het failliet van de RMT was een zware aderlating voor de firma. Ik heb jarenlang gebasket bij Sunair BCO, werd geselecteerd voor de nationale corporatieve ploeg en speelde interlands in Israël, Frankrijk en Zwitserland. Dankzij mijn vriendschap met Rudolf Vanmoerkerke mocht ik ijsjes leveren in de drie Sunparks-vestigingen. Ik speelde basket van 12 tot 56 jaar, corporatief bij de Oostendse veteranen en samen met vedetten als Van Kers en Paul Weenen. Ik stond ook samen met Jean-Marie Dedecker op de judomat. Ik heb veel geleerd van Hubert Lauwers en Danny Degrendele, de kaasboer. Ex-basketter Werner Rotsaert ik was zijn eerste jeugdtrainer is één van mijn beste vrienden. Ik help hem bij de promotie en de verdeling van dvd’s over de geschiedenis van Oostende”, klinkt het.

“Ik bleef actief in het basket tot ik 42 jaar was. Dat zorgde dan weer voor andere relaties en andere klanten. Dankzij de sport heb ik veel karakter gekweekt, net als een goede gezondheid. Op 72-jarige leeftijd blijf ik nog altijd supergemotiveerd om de baan te doen. Opgeven staat niet in mijn woordenboek.”

(FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier