Roeselare wil water nog meer ruimte geven

Onder meer op het bedrijventerrein Krommebeek komen er verschillende nieuwe bufferbekkens. © STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Een jaar geleden werd Roeselare geteisterd door een grote wateroverlast. Om dit te vermijden stelden ze een wateractieplan op. Dat gaat gepaard met ongeveer twintig nieuwe bufferbekkens verspreid over de stad. Een handige folder somt alles op.

Meer dan 30 waterlopen stromen vanuit de hoger gelegen gebieden die Roeselare omringen naar de mandel die door het stadscentrum loopt. Een grote toestroom, om die te kanaliseren en om dus wateroverlast tegen te gaan zijn er heel wat waterbeheersingswerken aan de gang. “We hebben een versneld investeringsprogramma om wateroveralst in de toekomst te minimaliseren. Dat gaat gepaard met een investering van 8,7 miljoen euro”, vertelt bevoegd schepen Marc Vanwalleghem.

“Wanneer het hevig regent is het belangrijk dat het regenwater niet tegelijk naar de lagergelegen Mandel stroomt. Daarom willen we ervoor zorgen dat het water tijdelijk opgevangen en vertraagd afgevoerd wordt. In de stad bakenen we zones af waarin we zoveel mogelijk water kunnen opvangen.”

“We kunnen jammer genoeg niet garanderen dat er nooit meer overlast is. Daarom investeren we ook in extra waterbestrijdingsmiddelen zoals zandzakjes en pompen die de waterschade tot een minimum kunnen herleiden”, klinkt het.

Alle ingrepen worden nu gebundeld in een folder die over 24.000 exemplaren verspreid zal worden.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier