Roeselare wil gezondste routes vastleggen met meetfietsen

Op de foto Lode Demey, Bert Vanhuyse, Timo Wyffels, Janne Ruszkowski, Michèle Hostekint en Bart Dewitte. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De stad Roeselare schrijft een klimaatplan. Met een klimaatswitch willen ze ieder bedrijf en elke burger mee krijgen in het verhaal. In totaal zijn er vijftien maatregelen.

“Roeselare doet nu al veel op vlak van groene stroom en groene warmte”, vertelt verantwoordelijk schepen Michèle Hostekint. “Denk maar aan het Warmtenet waarmee we pionier waren en wat groene warmte betreft scoren we beter dan het Vlaams gemiddelde. Om echt gewapend te zijn voor de toekomst hebben we nu een klimaatplan uitgewerkt. Daarbij willen we de burger volop betrekken in het verhaal.”

De stad stelde binnen het klimaatplan vijftien maatregelen op die moeten helpen om de stad energievriendelijk en duurzaam te maken. Zo komt er een online platform waar mensen hun ideeën kunnen delen, is er een klimaathuis waar je met vragen terecht kan en er komt ook een project waarbij fietsers de gezondste routes vastleggen. “We willen de blootstelling van fietsers aan luchtvervuiling in kaart brengen”, aldus Michèle.

“We zoeken met vrijwilligers alternatieve gezonde routes voor de fietsers. Met een mobiel toestel voeren ze met de fiets of te voet metingen uit. Met de metingen willen we nagaan waar de fietser het minst blootgesteld wordt aan autoverkeer.”

Alle info op www.klimaatswitch.be.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier