Roeselare: “Van ‘s morgens tot ‘s avonds volop bezig met de hondjes”

Redactie KW

Martine Vanmechelen baat hondenhotel Vedette uit in de Hoogleedsesteenweg. Net voor een drukke zomer nemen Martine en haar partner Jean-Pierre zelf enkele dagen vakantie om de batterijen op te laden in afwachting van een drukke zomer.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Dierenleed in de zomer.

“Ik heb meer dan 30 jaar een winkel uitgebaat en eind 2015 ben ik gestart met hondenhotel Vedette”, begint Martine Vanmechelen wanneer we haar contacteren op vakantie in Frankrijk. Martine en haar partner Jean-Pierre nemen nog snel enkele dagen vrij voor de drukke vakantieperiodes er aan komen. “Vedette is een hondenhotel waar een tiental kleine hondjes kunnen verblijven. Vooraleer ik met het hotel begon, heb ik Dierenwelzijn gecontacteerd en hen om tips gevraagd en ook aan welke voorwaarden mijn hotel moest voldoen om erkend te worden.”

“We hebben de tuin aangepast en er een sas in geplaatst zodat nieuwe hondjes de tijd krijgen om kennis te maken met hondjes die er al verblijven. Die kennismaking met andere hondjes valt zeker mee, ook al omdat ik enkel hondjes aanvaard die sociaal zijn. Agressieve hondjes of hondjes die een speciaal karakter hebben, kunnen we niet aanvaarden.”

“Soms zijn er hondjes die een beetje treuren maar ik zorg daar onmiddellijk zeer goed voor. Als je een hondje ziet treuren tegen het poortje dan zou je hart breken, hé. Dan neem ik dat hondje op de schoot en ben er een beetje meer mee bezig. En na verloop van tijd heeft dat hondje ook een kameraadje gevonden om mee te spelen.”

Hechte band

“Vooraleer een hondje op hotel komt, moet het hier al een keer over de vloer geweest zijn. Wanneer het dan daadwerkelijk op visite komt, kent het mij en de omgeving al een beetje en verloopt de aanpassing vlotter. Het hondje weet dan al dat het van mij eten en drinken krijgt en dat ik het onder een dekentje leg in zijn mandje. Het is belangrijk dat ze een hechte band hebben met mij en soms is het komisch om te zien: overal waar ik loop, volgen de hondjes mij.”

“Ik geniet enorm van de liefde van de hondjes”

“Ik blijf de hele dag bij de hondjes, ik laat ze nooit alleen. Ik heb trouwens ook geen tijd om mijn huishouden te doen want de hondjes vragen al mijn aandacht. Hoogstens kan ik eens een half uurtje strijken of snel iets te eten klaarmaken.”

“Hoe zo’n dag er voor de hondjes in het hotel uitziet? Het gebeurt dat ze van ‘s morgens zeven uur al buiten lopen om te spelen met hun kameraadjes. Dan zijn ze ‘s middags al moe en moeten ze een paar uurtjes slapen. En daarna spelen ze weer buiten tot ‘s avonds. In hondenhotel Vedette zijn de hondjes meestal veel actiever dan in hun thuisomgeving. Dat is normaal want in Vedette krijgen ze meer prikkels dan normaal.”

Foto doorsturen

“Ik geef ieder hondje apart te eten. Dat neemt bij de hond niet alleen de stress weg om het beste stukje te pakken te krijgen maar geeft mij ook de gelegenheid om te zien hoeveel een hondje eet. Is dat niet voldoende dan probeer ik het een uurtje later opnieuw. En lukt het dan nog niet dan probeer ik de eigenaar te contacteren om hem of haar te vragen of het hondje toch niet gewoon is om ‘van tafel mee te eten’ niettegenstaande zij hebben aangegeven dat hun viervoeter enkel korrels eet.”

“Ik probeer de eigenaars sowieso nu en dan te contacteren wanneer hun hondje bij mij op hotel is. Ik stuur hen een mailtje met enkele foto’s van hun hondje bij mij. Ik vind dat belangrijk, ja. Zo weten de mensen dat er echt liefdevol voor hun hond wordt gezorgd als zij op reis zijn.”

Medicatie toedienen valt soms voor. Dan probeer ik dat in een zwanworstje, in een fricandel of een beetje kippenwit te stoppen tot ze het binnen hebben. Ik heb ook een nummer van de dierenarts die snel kan langskomen wanneer een hondje zou ziek worden. Gelukkig is er nog nooit een hondje overleden in hotel Vedette.”

“In Vedette zijn de hondjes meestal actiever dan thuis”

Verdriet besparen

Weet je, dat is trouwens een reden waarom ik zelf geen hondje heb. Ik zou me daar enorm aan hechten, te veel zelfs. En wanneer dat hondje dan na 13 of 17 jaar zou sterven, zou ik daar een hele tijd van afzien. Ik wil me dat verdriet besparen. Daarom is mijn hondenhotel een prachtig compromis: ik kan hondjes ontvangen en verzorgen maar het grote verdriet van hun overlijden wordt me een beetje bespaard.”

“De vakantiemaanden zijn een zeer drukke periode. Jean-Pierre en ik zijn nu op vakantie in Frankrijk en we krijgen voortdurend aanvragen voor een plekje in Vedette. Juli en augustus zijn topmaanden voor ons maar ook september is daar bij gekomen. Veel oudere mensen kunnen in september op reis gaan en dan komt hun hondje op vakantie bij ons”, klinkt het.

“Wij krijgen aanvragen van eigenaars van overal: vanuit West-Vlaanderen maar ook van buiten de provincie. Laatst kregen we een reservatie van iemand van Buggenhout. We krijgen ook vaak een aanvraag via de mensen van het Wit-Gele Kruis die contact met ons opnemen wanneer een klant van hen moet opgenomen worden in het ziekenhuis.”

“We hebben zelfs eens een telefoontje gekregen van iemand die alles wilde weten over over ons hondenhotel en pas dan besliste om een hond te kopen. Ongelooflijk toch?”

“Of een hondenhotel duur is? Een volledige hoteldag kan al vanaf twaalf euro, we zijn echt wel democratisch geprijsd. Ik doe dit trouwens ook niet om rijk te worden. Ik baat een hondenhotel uit omdat ik enorm geniet van de liefde die ik krijg van de hondjes. Dat is onbetaalbaar.”