Roeselare: “Musical moet aanzet geven tot veel meer”

Geert Deraeve samen met zijn vrouw Riet en twee van de Kloenclowns. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Geert Deraeve is de winnaar van onze Krak-wedstrijd. Hij is de stichter van Kloen, de organisatie die zich inzet voor diverse goede doelen. Ze bestaan tien jaar en dat vierden ze met de Kloenmusical. Daarbij palmden ze drie dagen op een rij De Spil in. “Een van de vele hoogtepunten uit het bestaan van Kloen”, zegt Geert.

Geert Deraeve en zijn vrouw Riet Vanhaverbeke zijn de stuwende krachten achter Kloen. Een vereniging die zich inzet voor de Ziekenhuisclowns, het Clownshuis, de Hôpiclowns, Muco en Orka. “Dit is een aangename verrassing en doet echt deugd”, vertelt Geert. “Je hoopt er in alle bescheidenheid wel op, maar weet ook dat er een aantal erg sterke kandidaten tussen zaten. Ieder is op zijn eigen manier een krak.”

Vrijwilligers

“Krak ben je ook nooit alleen. Je wordt Krak dankzij vele stille kraks. Mensen die zich in alle stilte inzetten voor Kloen, ik ben slechts een van de vele schakels binnen onze vereniging. Dat we al enkele mooie dingen konden realiseren, is te danken aan de inzet van vele vrijwilligers”, aldus Geert.

Dit is het resultaat van het werk van vele stille kraks

“Dat bewezen we halfweg november nog maar eens met de Kloenmusical waarbij we drie dagen lang De Spil inpalmden, het resultaat van maanden intensieve voorbereiding. Tijdens dat weekend merkte ik enorm veel onderlinge appreciatie. Acteurs voor de mensen van het klank en licht, zij voor de naaisters en wederzijds. Dat toont de cohesie tussen de medewerkers onderling. Sterk, zeker als je weet dat er in totaal 150 à 200 mensen tijdens het weekend zelf meewerkten en dan tellen we de sponsors en zo nog niet mee.”

“Daarbij een speciaal woordje van dank aan onze zoon Brecht die alle klank, licht en techniek voor zijn rekening nam. Hij ontwierp ook het Kloen kaartspel Kwartino dat we sinds enkele maanden op de markt hebben”, horen we. “Kloen is destijds ontstaan door Stroke, de drum- en percussiegroep waar onze oudste zoon Peter deel van uitmaakte. Ik deed toen al vanalles achter de schermen en op een bepaald moment organiseerden we een concert in De Spil, de opbrengst zou naar de Ziekenhuisclowns gaan. We kwamen in contact met de werking en op een of andere manier is daar dan Kloen uit ontstaan.”

Nog veel werk

“We hebben al heel wat kunnen doen, maar we zijn er nog lang niet, er is nog enorm veel hulp nodig”, stelt hij. “Daarom hoop ik dat de musical geen eindig verhaal is. We hebben er zoveel werk in gestoken, we hopen vurig van hem nog eens buiten Roeselare in enkele zalen te kunnen brengen. Binnenkort presenteren we onze dvd en ook met de liedjes hoop ik nog een en ander te doen.”

VRAGENRONDJE

De Kloenmusical zit er nog maar net op, maar dat is geen sein om op jullie lauweren te rusten ?

“Neen ! Als we niets doen, komen we ook niet in de aandacht én kunnen we ook geen fondsen inzamelen voor de verschillende goede doelen die we ondersteunen. We mogen geen slapende vereniging zijn. Daarbij moeten we steeds op zoek naar unieke manieren om Kloen naar buiten te brengen. Het lukt niet meer om de mensen puur om financiële steun te vragen, je moet voor dat tikkeltje extra gaan. Daarom dat we bijvoorbeeld de komende maanden sterk inzetten op de verspreiding van Kwartino.”

Wat mogen we de komende maanden nog zoal verwachten van jullie ?

“Naast het kaartspel zijn er wel nog enkele ideetjes. De muziek van de musical zouden we eventueel willen uitbrengen op cd, het gaat hier toch om unieke arrangementen en teksten. Daarnaast maken we ook werk van een kinderboek. We hebben al een tekenaar, een uitgever en een tekstschrijver, nu hebben we enkel nog de financiële middelen nodig voor de realisatie, maar soms kan het erg snel gaan. Daarnaast proberen we ook ons karretje te hangen aan alle initiatieven die ons willen steunen. Als een vereniging of organisatie iets voor ons doet, dan kunnen ze van onze kant alle steun verwachten. Het is maar logisch dat wij hen zoveel mogelijk helpen.”

Wat is de rol van je vrouw Riet binnen Kloen ?

“Ik zit sowieso voortdurend te denken aan mogelijke initiatieven en soms levert dat wel eens gekke of onmogelijke ideeën op. Dan is Riet de perfecte tegenpool om alles in een juist perspectief te plaatsen en mijn enthousiasme indien nodig te temperen. We zijn net een tandem, perfect op elkaar ingespeeld. Haar waarde voor Kloen valt niet te onderschatten.” (TD)

BIO

Privé

Geert Deraeve (62) is getrouwd met Riet Vanhaverbeke, met Brecht en Peter hebben ze twee zonen.

Er zijn ondertussen ook al drie kleinkinderen.

Loopbaan

Na 38 jaar in de groente- en fruitsector gewerkt te hebben, is hij ondertussen al enkele jaren aan de slag als verkoper en calculator van betonvloeren bij Bernard Degroote in Passendale.

Vrije tijd

Hij is samen met zijn vrouw Riet de drijvende kracht achter Kloen. Daarnaast is hij ook heel sportief en gaat hij vaak zwemmen en lopen.

(Thomas Dubois)