Roeselare krijgt primeur voor expo rond de geschiedenis van heldenzerkjes

Dirk Rochtus, Geert Bourgeois, Kris Declercq, Sam Vanoverschelde en Bart Wenes bij de voorstelling van het project. © (Foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Donderdagochtend was er de voorstelling van het project ‘Heldenhulde’ in Roeselare. Een project met een boek, een website én een fototentoonstelling rond heldenhuldezerkjes uit de Eerste Wereldoorlog.

In de loop van de Eerste Wereldoorlog vatten enkele Vlaamse studenten het plan op om een gepaste zerk te plaatsen op het graf van gesneuvelde Vlaamse soldaten. “Daaruit groeide toen het Heldenhuldecomité waarbij ze de gesneuvelden passend willen herdenken met een getooide zerk. De eerste ontwerpen kwamen van Joe English, in de vorm van een Keltisch kruis, met een blauwvoet en de letters AVV-VVK”, horen we van Frank Seberechts die de geschiedenis ervan in een boek neerschreef.

In totaal waren er na de Eerste Wereldoorlog een 700-tal van dergelijke zerken. “Maar wellicht waren het er nog veel meer, nu nog ontdekken we nieuwe. Jammer genoeg blijft er op vandaag nog maar weinig van over.” Het initiatief voor het project Heldenhulde komt van het Verbond VOS samen met ADVN.

Naast een boek en een website, als databank voor alle zerken, is er ook een foto-expositie. Daarbij zijn de foto’s genomen door Sam Vanoverschelde, achterkleinzoon van Joe English. “De expo telt 26 kaders en is een reflectie van de fotograaf over ‘helden’ en ‘hulde’. De tentoonstelling is gemaakt om te kunnen orndreizen en kan worden uitgeleend”, aldus Frank nog.

Roeselare krijgt de primeur voor de expositie. Je kunt tot 15 december 2016 in de Paterskerk terecht, van maandag tot zaterdag van 10 tot 17 uur.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier