Roeselare krijgt 888.000 euro subsidie voor nieuw zwembad

Redactie KW

Het sportcomplex moet in de zomer van 2018 klaar zijn.

Stad Roeselare diende in december 2016, samen met de gemeenten Meulebeke, Ledegem, Staden, Hooglede, Izegem, een subsidieaanvraag in bij Sport Vlaanderen voor de projectoproep bovenlokale sportinfrastructuur (budget 10 mio euro). Er werden 14 projecten ingediend in de categorie nieuwbouw. De subsidieaanvragen werden beoordeeld op de criteria visie, kwaliteit van de (intergemeentelijke) samenwerking en toegankelijkheid.

Vrijdag besliste de Vlaamse Regering dat Stad Roeselare een subsidie van 888.000 euro ontvangt voor het nieuwe zwembad op site Schiervelde

De Roeselarenaar zal zich binnenkort (zomer 2018) helemaal kunnen uitleven in het nieuw te bouwen zwembadcomplex. Het schepencollege koos uit diverse voorstellen om samen te werken met Groep Sportoase NV en zette hiervoor het licht op groen op 12 juli 2016. Het voorstel omvat een breed palet aan voorzieningen voor diverse gebruikers.

Het sportcomplex zal bestaan uit een uitgebreid zwemgedeelte met een sportbad van 25 op 21 meter met 8 competitiebanen (uitbreidbaar tot 10 oefenbanen), aangepast voor (school)zwemmen, waterpolo en duiken. Er worden telkens 2 banen permanent ter beschikking gesteld voor de baantjeszwemmers. In de Gemeenteraad van 24 april 2017 werd beslist om de diepte van het sportief zwembad uit te breiden naar 1,80 m over de hele lengte door te voorzien in een beweegbare bodem die instelbaar is vanaf een diepte van 1,35 m. Langs een breedte is het mogelijk om duikoefeningen uit te voeren tot op een diepte van 3,5 m.

Er zal een springplank van 1 m en een duiktoren van 3 m als sportief element toegevoegd worden. Andere sporten behoren ook tot de mogelijkheden: synchroon zwemmen, droogtraining, … Het instructiebad van 8 op 12,5 m met beweegbare bodem (tot een diepte van 1,5 m) en voorzien van licht- en geluidseffecten is ideaal voor zwem- en groepslessen. Het instructiebad kan ook ingezet worden als in- en uitzwembadainingen op perron, schoonspringen, stockage kajaksport, …

Het recreatieve gedeelte bestaat uit een recreatiebad met golfslaginstallatie en een wilde kreek van 60 m om te glijden in water met stroomversnellingen. Wie tot rust wil komen, kan dit in de wellnesszone met onder andere nekdouches, massagestralen, zoutblokkensauna en stoombad.

Er komen ook glijbanen met speciale effecten. Kinderen kunnen zich dan weer uitleven in de peuter- en kleuterzone bestaande uit een ondiep bad met diverse speelelementen. In het recreatief gedeelte zijn er 2 glijbanen. Een familieglijbaan en de Duo Racer. Samen met de wilde kreek komen we op drie leuke glij-attracties voor families.

De samenwerkende gemeenten willen uitdrukkelijk inzetten op een gevarieerd, complementair en bovenlokaal aanbod van zwem- en waterrecreatie in de regio. De gemeenten zijn er zich ten volle van bewust dat een zwembad met alle indoor- en outdoorfaciliteiten in élke gemeenten geen haalbare (financiële) kaart is en dit ook geen (financieel) maatschappelijk draagvlak heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier