Roeselare: “Flink en Fris is als familie voor mij”

Krak Roeselare mevrouw Parent © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Met ruim 700 leden is de gymclub Flink en Fris een van de grootste sportverenigingen van de stad. Sybran Parent is een van de vele mensen die tonnen energie in de club investeert, maar dat telkens met de glimlach doet. “Ik ben hier meer dan thuis”, glimlacht ze. “Maar de voldoening is enorm groot.”

Glimmen van trots doet Sybran Parent nu ze zich een jaar lang Krak van Roeselare mag noemen. “Maar deze titel is niet voor mij alleen”, benadrukt ze. “We zijn met zovelen om Flink en Fris te doen groeien en bloeien. Zij zijn allemáál Krak.”

Sybran leerde Flink en Fris al van erg jong kennen. “Ik ben hier letterlijk opgegroeid. Mijn ouders namen me als baby al mee en op mijn vijfde werd ik lid. Bij de club vind ik een pak familieleden terug en eigenlijk zijn alle Flink en Frissers als familie voor mij. Het is een onbreekbare band geworden.”

Zelf heeft Sybran tot haar 23ste geturnd. “Het talent was er, maar de inzet op training was niet altijd je dat”, knipoogt ze. “Tijdens wedstrijden presteerde ik wel altijd naar behoren.”

Nu heeft Sybran als trainer enkele teams onder haar hoede. “Ik begeleid de kleutertjes, ben verantwoordelijk voor het tumblingluik en train drie competitiegroepen en bekommer me ook om de competitiegroep artistieke gymnastiek bij de dames.”

Aperitieven op vrijdag

Als bestuurslid is ze dan weer verantwoordelijk voor onder andere de inschrijvingen, het uurrooster, de opleidingen… “Erg veel, dat klopt, maar ik doe het zo graag. De voldoening is enorm groot. Eigenlijk heb ik hier een fulltime job. Ik geef negen uur per week training en ben tijdens het weekend erg vaak op de baan om onze atleten bij te staan tijdens de wedstrijden. Ik ben meer in ons hoofdkwartier langs de Beversesteenweg dan thuis, maar Flink en Fris is als eten en drinken voor mij. Zelfs na al die jaren kriebelt het bij mij nog altijd om aan een training te starten. Die kinderen zien ontplooien en progressie zien boeken, daar doen we het allemaal voor.”

“Maar de club is zoveel meer dan enkel gym en turnen. Hier ontstaan vriendschappen, worden mooie en zware momenten met elkaar gedeeld. Sommige ouders aperitieven op vrijdagavond hier samen, terwijl hun kroost aan het sporten is. Mooi, toch? Er zijn zelfs groepjes die ondertussen samen op reis gaan. Ik vind het schitterend dat gymnastiek zo verbindend kan werken en mensen weet samen te brengen. Dáár ligt de echte kern van onze club. En die waarden wil ik mee helpen in stand houden.”

“Schitterend om te zien dat gymnastiek mensen weet samen te brengen”

“Ik ben en blijf een echte Roeselarenaar”

In die liefst 33 jaar dat Sybran aan Flink en Fris verbonden is, beleefde ze een pak onvergetelijke momenten. “Toen in december 1998 onze eigen gymzaal hier langs de Beversesteenweg geopend werd, ging onze ultieme droom in vervulling: een eigen thuis voor al onze sporters”, aldus Sybran. “Ook het overlijden van onze stichter Daniël Lefevere zal ik nooit vergeten. Zijn afscheidsplechtigheid was een enorm emotioneel moment. Toen hadden we collectief het gevoel van ‘nu is het aan ons’. En sindsdien proberen we het vele mooie werk van Daniël verder te zetten.”

Momenteel telt Flink en Fris zo’n 735 leden. “En dat is een record”, zegt Sybran. “We zijn nog nooit zo omvangrijk geweest en dat zorgt er ook voor dat het vaak puzzelen is om iedereen de kans te geven om de zaal te gebruiken. Op dat vlak zitten we bij sommige groepen bijna aan ons plafond, maar het lukt ons.”

Rit van een half uurtje

De liefde voerde Sybran naar de kust, waar ze met haar partner in Blankenberge woont, maar haar sociale en professionele leven speelt zich volledig af in Roeselare.

“Ik ben en blijf een echte Roeselarenaar, waar ik ook mag wonen. Het is me ook nooit te veel om van Blankenberge naar hier te rijden. In amper een half uurtje sta ik in onze turnzaal. Veel mensen doen er even lang over en moeten amper van de andere kant van de stad komen.”

Een echte droom voor Flink en Fris heeft Sybran niet. “De club doet het goed, iedereen voelt zich hier in zijn sas… We vieren dit jaar onze 65ste verjaardag, ik wens enkel dat ook de komende 65 jaar even goed zullen worden. Ik zal er samen met de hele bestuursploeg over waken dat we die ambitie ook zullen kunnen realiseren. Ik ben alvast dankbaar dat ik me nu ook als Krak mag inzetten voor deze mooie club.”

Bio Sybren Parent

Privé

Sybran Parent (38) is getrouwd met Serge Hogie (38). Samen met hun kinderen Odin (10) en Anakin (7) wonen ze in Blankenberge. Sybran is geboren en getogen in Roeselare en de dochter van Paul Desseyn (overleden in 2017) en Liliane Parent (74). Ze is de zus van Inge Lefere (51), Wintha Lefere (49), Andel Lefere (46), Annik Desseyn (48) en Ief Desseyn (+).

Loopbaan

Sybran werkt als kinesist in het buitengewoon onderwijs type 2 bij De Hagewinde/De Parel.

Vrije tijd

Zo goed als alle vrije momenten gaan naar Flink en Fris.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak