Roeselare en provincie willen Roeselare zo droog mogelijk houden

© STEFAAN BEEL
Peter Soete

Na de wateroverlast van 30 en 31 mei hebben de Stad Roeselare en de Provincie West-Vlaanderen de handen in elkaar geslagen om tot een actieplan tegen wateroverlast te komen. Zes weken na de neerslagramp stelden beide partners hun plannen voor op het Roeselaarse stadhuis.

De hoogste neerslagwaarde op maandag 30 mei werd waargenomen in Roeselare met 93,5 mm op 24 uur tijd, een neerslaghoeveelheid die doorgaans op anderhalve maand genoteerd wordt. Sinds de opening van het meetstation in 1951 werd deze waarde enkel in 2005 één keer overschreden. Sommige bronnen hebben het over een weerbeeld dat maar één keer om de 150 jaar voorkomt. Op 30 en 31 mei resulteerde de overvloedige regen in wateroverlast, doordat enerzijds de bestaande riolering de vele neerslag niet kon verwerken en anderzijds de waterlopen de grote hoeveelheid water niet tijdig konden afvoeren.

Binnen en buiten de ring

De Stad Roeselare en de provincie West-Vlaanderen besloten na de wateroverlast om zo snel mogelijk met een actieplan te komen om dergelijke rampen in de toekomst te kunnen voorkomen. De algemene visie bestaat erin om het water buiten de grote ring zo veel mogelijk af te remmen en het water binnen de grote ring en het centrum zo snel mogelijk af te voeren. Hierbij speelt het Kanaal Roeselare – Ooigem een cruciale rol. In de aanpak van de wateroverlast, werden oplossingen gezocht voor de omgeving van acht waterlopen die invloed hebben op de waterstand in Roeselare.

De oplossingen variëren van het vergroten van de bufferbekkens, het aanpassen van de riolen, extra groenonderhoud en het aanpassen van overstorten. Ook het aanleggen van wadi’s, gescheiden rioleringen en waterstuwen, en extra bypasses naar het kanaal met extra pompen zijn mogelijk. Voor een aantal van die werken zijn bijkomende studies noodzakelijk vooraleer tot de uitvoering kan overgegaan worden. Dit jaar worden al een aantal acties uitgevoerd en de rest is gepland voor 2017, 2018 en later.

In de loop van het najaar organiseren de stad en de provincie nog informatiesessies voor de bewoners over de acties die op stapel staan.

(PS – Foto SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier