Roeselare Bevrijd focust op bevrijding Roeselare tijdens Eerste Wereldoorlog

© (Foto SB)
Redactie KW

Roeselare zet sinds 2013 ieder jaar in op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar zal de focus op de bevrijding van Roeselare liggen. Onder de titel ‘Roeselare Bevrijd’ zijn vijf verhaallijnen ontwikkeld.

Roeselare staat elk jaar stil bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en ook dit jaar laten ze de herdenking niet zomaar voorbij gaan. Met de focus op de bevrijding van Roeselare hebben verschillende gepassioneerde Roeselarenaars en verenigingen verhaallijnen uitgewerkt over de Eerste Wereldoorlog. De eerste verhaallijn bestaat uit boeiende verhalen. Telkens op een donderdagavond om 20 uur zal een lezing plaatsvinden in de Gemeenteraadszaal van het stadhuis van Roeselare. Op donderdag 6 september zal Johan Delbecke, leerkracht geschiedenis in de Broederschool in Roeselare, de spits afbijten met een lezing waarbij hij de ruïnes van Roeselare in beeld zal brengen.

Bijzondere tentoonstelling

Als tweede verhaallijn komt er een bijzondere tentoonstelling in de Oude Tramstatie met als naam ‘Roeselare Kapot’. Johan Delbecke en Donald Deblaere werkten samen aan een tentoonstelling om het verwoeste stadsbeeld van toen in beeld te brengen. In de Oude Tramstatie zal nog een tweede tentoonstelling plaatsvinden met een preview van het vervolg op de strip ‘Altijd Ergens Oorlog’ van Jimmy Hostens en Rino Feys.

Bevrijdingsconcert

Op vrijdag 5 oktober zullen Jimmy Hostens en Rino Feys dan als derde verhaallijn hun strip voorstellen. Het verhaal is gebaseerd op het oorlogsdagboek van Jules Dujardin die op 14-jarige leeftijd in oorlog leeft. Vervolgens zal op 13 oktober om 19.30 uur als vierde verhaallijn een bevrijdingsconcert zijn in de Sint-Michielskerk. Als laatste onderdeel van het project Roeselare Bevrijd is er op 13 en 14 oktober een vertelwandeling onder begeleiding van Gino Bruneel. De wandelingen starten steeds aan KOERS. Museum van de Wielersport.

(SD)

De volledige programmabrochure is gratis te verkrijgen in de dienst Toerisme en het Vrijetijdspunt of op www.roeselare.be te lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier