Roeselaarse wijk wil groen niet offeren voor woonblok

De bewoners verzamelen zicht tegen de bouwplannen. Ze willen het stukje natuur in de wijk niet verloren zien gaan. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Projectontwikkelaar Acasa Projects heeft plannen om een appartementsgebouw met dertig wooneenheden in de Roeselaarse wijk Vijverhoek neer te poten. Daar komt de buurt nu tegen in opstand. Door het appartementsgebouw verdwijnt een uniek stuk groen, de verkeersoverlast stijgt enorm én de kans op wateroverlast wordt plots een stuk groter, zo klinkt het bij de buurtbewoners.

De Vijverhoek is een stuk groen van iets meer dan een hectare in de Wolstraat, als onderdeel van de Godelieveparochie. “Het is een groene zone met verschillende bomen, struiken, honderden padden, vogels, reigers en zoveel meer dieren. Er is ook een vijver en een historisch boerderijtje dat nog altijd bewoond wordt door een jong koppel”, vertelt Stevie Rinnaert die sinds januari met haar gezin in de buurt woont. Zij is een van de stuwende krachten achter het twintigkoppig actiecomité. Die groepering verzet zicht tegen de bouw van een appartementsgebouw in de Vijverhoek. “Projectontwikkelaar Acasa Projects heeft een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend voor dertig wooneenheden, dat komt neer op ongeveer 85 gebruikers en ongeveer een honderdtal extra auto’s.”

Overlast

Ondanks een negatief advies van de stad Roeselare heeft de deputatie van de provincie West-Vlaanderen toch een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd. “Dat begrijpen wij niet en we zijn dan ook van plan om een procedure hier tegen op te starten. De impact voor onze buurt is enorm. Eerst en vooral op mobiliteitsvlak. De ontsluiting voor zowel de Wolstraat en het Gryspeerdts Hof gebeurt via de Gitsestraat. Naast het verkeer van de bewoners is er hier een hondenschool én heb je de Scouts waar het zeker bij activiteiten een komen en gaan is van ouders die hun kinderen met de auto afzetten. Parking is er amper of niet, waardoor er veel aan wildparkeren wordt gedaan. Het is iets waar we mee kunnen leven, maar als daar ook nog eens een appartementsgebouw bij komt, dan zal de overlast nog eens een stuk groter zijn. Als we verder kijken, hebben we binnenkort ook het Roobaertpark met 1.000 nieuwe woningen op amper een kilometer. De druk op de Gitsestraat wordt dus enorm.”

“We zitten in een watergevoelig gebied en dat zal er zo niet op verbeteren”

“Ten tweede is er natuurlijk het groen. In Roeselare is er al zo weinig natuur en dus mogen we ons met zo’n prachtige omgeving gelukkig prijzen. Bovendien heb je hier voornamelijk alleenstaande woningen, visueel past een groot appartementsgebouw hier zeker niet”, stelt Stevie. “Ten derde zitten we in een erg watergevoelig gebied. Bij hevige regen staat het groen bijna helemaal onder water, inclusief de boerderij, maar ook het Scoutshof, dat is algemeen geweten. Als er een stuk dan ook nog eens ingenomen wordt door beton, dan zal de druk alleen maar vergroten.”

Maandagavond 28 augustus is er om 19 uur een vergadering in ‘t Scoutshof, waar ze de koppen bij elkaar steken voor verdere plannen.

“In orde met verkavelingsvoorschriften”

De projectontwikkelaar zegt alvast in orde te zijn met alles. “We hebben de aanvraag ingediend binnen de verkavelingsvoorschriften die al lang van kracht zijn”, vertelt project developer Timothy Jacob. “Nadat de stad Roeselare een negatief advies had gegeven, zaten we samen met enkele buurtbewoners en hebben we geluisterd naar hun bezorgdheden. Zo waren er te veel bovengrondse parkeerplaatsen, dat hebben we veranderd door meer ondergrondse parking te voorzien. De angst leefde ook dat het om een sociaal woonblok zou gaan, wat niet het geval is. Bovendien is het groen een meerwaarde en zullen we zowel de poel als de natuurelementen zoveel als mogelijk behouden.”

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier