Roeselaarse voetbalmecenas Antoon Van Den Berghe overleden

01/12/16 om 19:22 - Bijgewerkt op 02/12/16 om 16:37

Antoine Van Den Berghe, wiens naam onlosmakelijk is verbonden met de verandafabriek Miniflat, overleed op donderdagmorgen 1 december op 82-jarige leeftijd.

Roeselaarse voetbalmecenas Antoon Van Den Berghe overleden

Antoon Van Den Berghe, die aan de Izegemsestraat in Rumbeke woonde, kwam in contact met de voetbalwereld doordat zijn beide zonen, Jean-Yves en Didier, voetbalden bij SK Roeselare. Didier heeft daarna nog jarenlang bij KSV Rumbeke gespeeld.

Zakelijk ging het Antoon Van Den Berghe als zelfstandig vertegenwoordiger en makelaar voor Miniflat beslist voor de wind, en hij stopte zijn geld met plezier in het voetbal.

Naast SK Roeselare sponsorde Antoon Van Den Berghe ook jarenlang KFC Izegem. Hij pompte echt grote sommen in het voetbal en groeide zo uit een echte voetbalmecenas in Midden-West-Vlaanderen.

Tegenstander van Roeselaarse voetbalfusie

Toen rond de eeuwwisseling met SV Roeselare de fusie tot stand kwam tussen de beide Roeselare voetbalclubs SK en KFC Roeselare, toonde Van Den Berghe zich een fel tegenstander.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat hij een van de mannen was die in 2001 het nieuwe Club Roeselare boven de doopvont hielden, als wettige opvolger van het vroegere KFC Roeselare. Antoon werd ondervoorzitter maar vooral grote geldschieter. Dank zij zijn inbreng kon Club Roeselare van vierde provinciale heel snel doorstoten naar eerste provinciale afdeling.

Dat geld voor hem niet echt een probleem was, mag blijken uit volgende quote die hij in 2001, bij de oprichting van Club Roeselare, weggaf aan De Weekbode : "Ik ben nu hoofdsponsor van Club Roeselare maar dat wil niet zeggen dat ik mijn contract met SV niet zal nakomen. Dit seizoen en ook volgend seizoen zal ik mijn sponsorcontracten naleven zodat niemand mij ooit iets zal moeten verwijten. Waarom ik voor Club opteer ? Omdat mijn hobby kampioen spelen is en niet betalen tot het effen is!"

Antoon Van Den Berghe sukkelde al een hele tijd met zijn gezondheid. Gisteren is hij overleden. De uitvaartdienst zal plaatsvinden op woensdag 7 december om 11 uur in De Oude Melkerij, Stationsstraat 143b in Gits.

"Hield niet van profiteurs"

Danny Dierkens, huidig beheerraadslid bij KFC Izegem, kent Antoon Van Den Berghe nog uit de periode dat hij sponsor was van Izegem. "Ik heb Antoon altijd geweten als iemand die het werk van de vrijwillige medewerker bij een club enorme apprecieerde. Hij hield niet van profiteurs, des te meer van de mensen die zich belangeloos inzetten. Een echte functie binnen het Izegemse bestuur had hij nooit, maar hij betaalde wel mee de spelers en loofde vaak een extra premie uit. Ook voor de uitbreiding van de huidige kantine heeft hij het nodige geld ingebracht." (JB-WVS-JRE)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!