Roeselaarse Klokkengilde pakt uit met nieuw automatisch spel

Redactie KW

De Roeselaarse stadsbeiaard in de Sint-Michielskerk krijgt een nieuw elektronisch gestuurd spel. Kritische luisteraars zullen merken dat de klokken nu minder agressief klinken. Stadsbeiaardiers Koen Cosaert en Wim Berteloot speelden de nieuwe melodietjes in.

Met Pasen voor de deur wil de Roeselaarse Klokkengilde de aandacht vestigen op hun nieuw automatisch spel. Al jaar en dag wordt elk kwartier in Roeselare met een liedje aangekondigd. De voorgeprogrammeerde liedjes komen vanaf nu voort uit een nieuw pneumatisch en elektronisch gestuurd spel. Een groot verschil is dat de klokken nu aan de binnenkant worden aangeslagen. Wie kritisch luistert zal horen dat de klokken nu veel minder scherp en agressief klinken.

“We hebben tien reeksen geprogrammeerd, waarvan vijf reeksen inspelen op de tijd van het jaar. De eerste van die vijf reeksen zul je dus horen met Pasen. De overige vijf spelen doorheen het jaar. De liedjes staan geprogrammeerd tot in 2018”, vertelt stadsbeiaardier Koen Cosaert. Het gaat om bestaande liedjes. “Dat wil niet zeggen dat alles nu automatisch zal verlopen. Het automatische spel zal zorgen voor de regelmaat en wij als beiaardiers zorgen nog steeds voor de muzikale verrassingen.” Bij het laatste kwartier wordt telkens een stukje muziek van Roeselaarse componist Adriaan Willaert gespeeld.

Erfgoeddag

“Ondanks de vele smartphones en dergelijke, merken we toch nog steeds op dat mensen vaak een blik werpen op de wijzerplaat. De Sint-Michielstoren is en blijft een baken in stad Roeselare”, klinkt het trots. Wie zelf eens een kijkje wil nemen en de Sint-Michielstoren van binnenuit wil bewonderen, kan dat op 27 april tijdens erfgoeddag. Om 10, 14 en 16 uur staan er begeleide bezoeken gepland.

(MM)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier