Roeselaarse chocolademeester en tenor José D’Autry onverwacht overleden

Redactie KW

In een ziekenhuis in Antwerpen is Roeselarenaar José D’Autry zondag onverwacht overleden.

Hij was zaterdag na een fietstocht in Nederland plotseling onwel geworden. Hij werd eerst overgebracht naar het ziekenhuis in Goes, daarna snel naar het ziekenhuis in Antwerpen waar hij zondag in de vooravond overleed. Hij is 77 jaar geworden. José D’Autry wordt zaterdag om 10.30 uur begraven na een afscheidsplechtigheid in de Roeselaarse Heilig Hartkerk.

Chocolademeester én eerste tenor

Wijlen José D’Autry.

José D’Autry was één van de eerste chocolademeesters van ons land en maakte naam tot ver buiten Roeselare als chocolatier-pralineur met zijn zaak Manon in de Noordstraat in Roeselare. Maar in Roeselare was hij ook minstens zo bekend als eerste tenor van het operettegezelschap Kunst Veredelt. Daar leerde hij trouwens zijn vrouw Mieke Himpe kennen.

Vijf jaar geleden nam hij definitief afscheid van het podium. In een interview met De Weekbode Roeselare zei hij daarover in 2009: “In 1953 ben ik als knaap begonnen bij Kunst Veredelt. In ’69 werd ik eerste tenor. Ik ben ondertussen drie jaar gestopt. Nu nog één keer optreden als gastacteur en dan trek ik een definitieve lijn onder mijn carrière.”

Kunst Veredelt

Zijn vrouw Mieke Himpe is sinds 2006 voorzitter van Kunst Veredelt. Vijf jaar geleden stond ze samen met wijlen haar man José op het podium voor De Csardasvorstin. Ze vertelt daarover in datzelfde interview in De Weekbode Roeselare van januari 2009 het volgende:

“Wij speelden praktisch nooit samen op scène. José speelde op het eerste plan, ik op het tweede. Mensen hadden vaak medelijden met mij. José was eerste tenor. Elke keer opnieuw moest hij verliefd worden op de eerste sopraan, meestal een mooi meisje. Ik had daar geen probleem mee, theater is theater hé. En ik had dat ook altijd gezien bij mijn vader. Ik kende het wereldje.”

José: “Het moeilijkste was dat ik nooit thuis was. Elke avond was ik gaan zingen. Ik vertrok om 18 uur uit de chocolaterie, douchte snel en vertrok naar de repetities.”

Roeselaarse chocolademeester en tenor José D'Autry onverwacht overleden

Wijlen José D’Autry.

Fietsen en lekker eten

Na zijn afscheid van het operettepodium wou José nog meer muziek studeren. Hij vertelde daar toen het volgende over: “Ik zit ondertussen in m’n derde jaar piano en volg Italiaanse les. Verder zullen mijn vrouw en ik tijd maken om te fietsen, te reizen en lekker te eten.”

Het lokaal culturele én culinaire leven in Roeselare verliest met het heengaan van José D’Autry een originele, gedreven en ondernemende smaakmaker van een bijzonder niveau.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier