Roeselaars stadsbestuur reikt landbouwers water aan

© STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Door de voorbije droogte is er in de regio een waterschaarste. Vooral de landbouwers hebben het moeilijk en zijn al door hun waterreserves. Het Roeselaars stadsbestuur schiet de landbouwers te hulp. Ze kunnen zeker gedurende drie weken bemalingswater komen oppompen op de werfsite van AZ Delta in de Brugsesteenweg.

De bouw van de ondergrondse parking op de site AZ Delta Brugsesteenweg is begonnen en de grondwatertafel moet hiervoor tijdelijk verlaagd worden. De grondwaterspiegel is op deze locatie bijzonder hoog en volgens een inschatting van de exploitant zou dit gaan over een debiet van ongeveer 24 kubieke meter per uur en dit gedurende een zestal maanden. De dienst Economie, Wonen en Landbouw heeft snel gereageerd en onmiddellijk contact gezocht met de aannemer Strabag Belgium NV. “Het zou doodzonde zijn om op bepaalde ogenblikken tot 20.000 liter water per uur in de riolen te lozen, zeker gezien de voorbije droogte van de afgelopen weken. Wij hebben snel contact gezocht met de aannemer en de werfleider-ingenieur Eric Haerinck van Strabag Belgium hielp mee een oplossing zoeken. Zij hebben een wachtreservoir uitgegraven waar het opgepompte water naartoe wordt geheveld. En de landbouwers uit de omgeving kunnen contact opnemen met ons om water te komen halen uit het reservoir op de werfsite. Dit reservoir is nu al iets meer dan halfvol en er zit hier al 100.000 liter water in.”

“Nu is er al een beetje regen gevallen maar de landbouwers hebben niets meer van waterreserves. En dan kunnen ze zeker die reserves weer aanvullen want er kunnen nog droge periodes volgen. Ik wil hier zeker benadrukken dat werfleider-ingenieur Eric Haerinck alle mogelijke hulp heeft geboden. Wij hebben geluk dat Eric ook een boerenzoon is die weet wat droogte betekent voor de landbouw.”

Landbouwer Johan Hanssens uit Roeselare-Beveren was één van de eerste om zijn tankwagen te vullen. “Onze waterreserves zijn op en ik ben blij dat ik die hier kan aanvullen. Alle beetjes helpen in tijden van droogte. De regen die nu gevallen is, is nog niet genoeg om het captatieverbod van water voor de landbouwers op te heffen. We zijn dus heel tevreden dat wij gedurende een drietal weken deze alternatieve waterbron hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier