Rode Kruis-Vlaanderen bouwt zorghotel op domein Polderwind in Zuienkerke

Redactie KW

Het zorghotel past in de uitbreiding van de ‘aangepaste vakanties’ die het Rode Kruis aanbiedt aan mensen die door ziekte, handicap, leeftijd of sociale omstandigheden moeilijk op vakantie kunnen.

Rode Kruis-Vlaanderen wordt zo de nieuwe eigenaar van Polderwind, een recreatiedomein van 24 hectare langs de Blankenbergse Steenweg. Tot op heden was het domein eigendom van Toerisme Vlaanderen, dat voor de uitbating op zijn beurt een erfpachtovereenkomst had met Gezinsbond. Het voormalig vakantiehuis van Gezinsbond wordt nu afgebroken en Rode Kruis-Vlaanderen investeert er in een nieuw zorghotel met een vijftigtal kamers.

Chinese groepswoning

Voor het ontwerp liet het architectenbureau POLO Architects zich inspireren door de Tulou, een cirkelvormige traditionele groepswoning uit China. Het zorghotel wordt opgetrokken in twee bouwlagen, met op het gelijkvloers gemeenschappelijke ruimtes zoals een bar, cafetaria, restaurant en wellnessfaciliteiten. Beneden komen 14 kamers voor de begeleiders van het Rode Kruis, de hotelkamers voor de vakantiegangers komen op het hoger gelegen niveau. Momenteel zijn de afbraakwerken al volop aan de gang. De eerste steenlegging voor het nieuwe zorghotel is gepland voor 2015, en het is de bedoeling dat in 2017 de eerste vakantiegangers er hun intrek kunnen nemen.

Het domein zal ook toegankelijk zijn voor wandelaars en andere recreanten, want Rode Kruis-Vlaanderen bekijkt momenteel de mogelijkheden voor zachte recreatie rondom de 16 hectare grote vijver.

(WK)