Rode Kruis stuurde Minister Crevits naar de schoolbanken

© Benny Proot
Redactie KW

Hilde Crevits heeft donderdagvoormiddag een bezoek gebracht aan de Brugse afdeling van het Rode Kruis.

De Vlaamse minister voor Onderwijs kwam er meer ervaring opdoen rond de cursussen die het Rode Kruis de komende maanden wil aanbieden in scholen en bedrijven. Dit jaar worden er zo’n 40.000 cursisten verwacht, die mogen zich dan buigen over de geactualiseerde versie van die turf van 896 pagina’s. Ze leren er onder andere wat te doen bij huidwonden na beten van een pieterman, een kwal of een zeeëgel. Hilde Crevits kreeg alvast een snelcursus in drie kwartier.

Een beet van een kwal

“Ik vind het initiatief van het Rode Kruis schitterend”, aldus de minister. “Nu helpt in Vlaanderen slechts een op drie mensen, terwijl er dat in Nederland twee op drie zijn. Op ons kabinet hebben we AED-toestellen, waarvoor we een opleiding hebben gevolgd, zodat we nu zelf hartmassage kunnen toepassen. Zelf kreeg ik tijdens mijn vakantie een beet van een kwal. Gelukkig kreeg ik hulp van een man met een bootje en kon ik later verzorgd worden door een EHBO-post.”

“In de eindtermen van het onderwijs, zowel voor lager als voor secundair, werden EHBO en reanimatie opgenomen, terwijl het slechts in de helft van de scholen wordt toegepast. “Ik wil op dat vlak Nederland bijbenen, zodat iedereen eerste hulp kan toedienen als iemand onwel wordt of gewond geraakt is na een verkeersongeval,” besluit ze.

(SR – BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier