Rode Kruis neemt bloedinzamelingen in Geluwe over van contactgroep Help ons Helpen

Voorzitter Marc Demeester, centraal op de foto, en zijn opvolgers Danny Vantomme (links) en Angelo Plovie. © LVW
Redactie KW

Donderdagavond was de laatste bloedinzameling waar de coördinatie nog in handen was van Help ons Helpen, onder leiding van voorzitter Marc Demeester.

De contactgroep Help ons Helpen hield het donderdagavond voor bekeken met de driemaandelijkse bloedinzamelingen in Geluwe. Voorzitter Marc Demeester (79) is er al sinds 1969 bij. Het Rode Kruis Wervik-Geluwe neemt over en dat stelt hem gerust. “Ik ben blij dat het hier niet stopt en de bloedgevers niet naar Wervik moeten“, zegt de gewezen bakker. Alle bloedgevers deze maand kregen omwille van het nieuwe jaar een fles cava.

Marc Demeester had jarenlang een bakkerij in de Kerkstraat. Ondanks zijn drukke job vond hij destijds toch de tijd om in Roeselare bloed te gaan geven. “Dat was niet in het ziekenhuis maar in een bloedgeverscentrum”, vertelt Marc. “De dokter vroeg me op een bepaalde dag om in Geluwe te beginnen met een contactgroep. Zo ging de bal aan het rollen. We begonnen in ‘t Berkenhof en gebruikten daar zowel het café als de zaal. Nadien verhuisden we naar de turnzaal van de jongensschool in de Beselarestraat. We zijn dan beland in het gemeenschapscentrum De Gaper en finaal om praktische reden in de polyvalente zaal Ter Linde terechtgekomen.”

“Te mooi om verloren te laten gaan”

De bloedcollecties zijn driemaandelijks in januari, april, juli en oktober. “In die maanden zijn er dan telkens twee bloedafnames”, zegt Marc. “Twee weken geleden hadden we welgeteld 101 bloedgevers en dat is veel. Meestal zijn dat mensen uit Geluwe. De opkomst draait altijd gemiddeld rond de honderd donoren. Omdat het aantal te groot werd, schakelden we over naar twee collecties in die maanden.”

De contactgroep Help ons Helpen telt zes bestuursleden. “Ik word 80 jaar en mag dus wel stoppen“, lacht Marc. Secretaris Marc Degrande is al een kwarteeuw op post. “We hebben allemaal een mooie staat van dienst”, zegt de voorzitter, die zelf niet meer weet hoe veel keer hij bloed gaf.

Danny Vantomme en Angelo Plovie van het Rode Kruis Wervik-Geluwe nemen over en deelden flyers uit. “We willen dat hier niet verloren laten gaan want het is te mooi en qua opkomst te druk”, zegt Angelo. “Help ons Helpen vroeg het onze afdeling en na een overleg met de afdelingsraad kwamen we tot een regeling.”

De volgende afspraken zijn op donderdag 13 april en dinsdag 18 april, telkens van 17 tot 20 uur.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier