Robrecht Vanhuyse is al tien jaar de bezieler van de kroegentocht in Roeselare

Organisator Robrecht Vanhuyse zal op de 10de Rodenbach stadskroegentocht ook te horen en te zien zijn met The Blik Dooze Band International aan de Vagant. (Foto Stefaan Beel) © (Foto Stefaan Beel)
Peter Soete

Maandagavond 30 april is er de tiende Rodenbach Stadskroegentocht. Wie stadskroegentocht zegt, denkt onvermijdelijk aan Robrecht Vanhuyse. Officieel kan de bijna 65-jarige Robrecht in juni met pensioen maar hij blijft gewoon verder doen.

Jij kreeg muziek met de paplepel toegediend?

Robrecht Vanhuyse: “Ik was nog maar vier jaar toen ik al met muziek begon. Mijn twee broers en mijn zus gingen al naar de muziekschool maar ik was nog te jong. Maar als zij thuis hun muzikale oefeningen deden dan speelde ik alles na.”

Maar er schuilde op diezelfde jonge leeftijd al een echte Roeselaarse ‘commerçant’ in de kleine Vanhuyse?

“Wij hadden bij de drukkerij ook een winkel waar mijn moeder naast drukwerk ook schoolgerief, kunstbloemen en speelgoed verkocht. Nu had ze net voor de periodes van eerste en plechtige communies een elektrisch orgeltje van Bontempi aangekocht. Wanneer klanten dan vroegen of dat geen te moeilijk communiegeschenk was, riep mijn moeder mij en als manneke van vier jaar speelde ik daar lachend het ene liedje na het andere op. En als een ventje van vier jaar dat kon, zou een communicant dat zeker kunnen! (lacht)”

De muziekschool bleek eigenlijk ook niet echt aan jou besteed?

“Pff, ik heb pianoles gevolgd bij de nonnen in de Zuidstraat tot ik oud genoeg was om naar de muziekschool te gaan. Maar ik amuseerde mij daar niet echt en toen ik naar het College trok, gaf ik de muziekschool op. Maar in het College hielp ik wel met de revues schrijven, deed ik mee in die revues en schilderde ik zelfs de decors. Ah ja, want dat was tijdens de uren van de verplichte studie!”

“Toen ik 17 was, heb ik de draad in de muziekschool opgepikt en volgde ik zangles tot in de hogere graad. Daarna heb ik zelfs nog een jaar privéles gevolgd bij de wereldberoemde tenor Jan Verbeeck. Maar de liefde voor de piano en de accordeon bleef even groot.”

En in 1973 kwam er Spectrum, je eerste muziekgroep.

“Ik was een jaar weg van het College en enkele vrienden en laatstejaars vroegen me om mee te denken en mee te helpen aan de schoolshows. We vormden een muziekgroepje dat Nederlandstalige pop bracht en Spectrum was geboren. Ik heb zelfs nog de drums gespeeld bij Spectrum en we stonden in het voorprogramma van Johan Verminnen.”

En daarna kwam O’djavel met een legendarische hit?

“In het begin van de jaren 80 richtten we o.a. met Karel Vercruysse de groep O’djavel op. Tom Togher kwam er ook bij en we brachten Ierse folk en Nederlandstalige nummers die meer en meer doorspekt werden met humor. Toen brachten we ook de single ‘Het Zwien’ uit en dat nummer werd na verloop van tijd en tot nu hét ambiancenummer tijdens onze optredens. Men laat ons zelfs niet vertrekken als we dat nummer niet hebben gespeeld!”

“Op de B-kant van Het Zwien stond Feevre, een Nederlandstalige humoristische bewerking van het Engelse Fever. Ik heb die tekst geschreven toen we op uitstap waren met enkele vrienden en we in een kasteelkelder moesten wachten tot onze partners naar bed gingen (lacht).”

Maar aan alles komt een eind …

“Ja, ook O’djavel bleef niet bestaan en pas rond de eeuwwisseling vormden we met De Balladeuze een nieuwe folkgroep. We brachten meer en meer muziektheater: folkliedjes met veel humor. Een vriend van ons, ‘Bolle’ Vancoillie, opende op het einde van de Noordstraat café De Balladeuze en we gaven onze nieuwe groep gewoon de naam van dat café. En na onze optredens kwamen we midden de nacht een glas drinken bij Bolle. En gebeurde het dat we opnieuw naar onze instrumenten grepen en er nog een lap op gaven.”

Jij verkende ondertussen ook andere horizonten?

“Ik geraakte meer en meer actief betrokken bij musicals en theaterproducties zoals bij Kunst Veredelt. Daarnaast heb ik ook een solotoer gedaan in pubs in Wales. Met cabaretgroep Bloed & Co mochten we ook twee keer optreden in het Antwerps Sportpaleis. En we vormden samen met Sef Vansteelandt en Rudi Degryse van de Buskers de groep The Blik Dooze Band. Dat was een vriendschappelijke fusie die nu nog altijd stand houdt. Rudi kwam met die naam af omdat hij nu en dan een soort gitaar speelde op een blikken doos. Zeer vreemd maar het klinkt dus wel muzikaal. En iedereen heeft er heel veel plezier mee natuurlijk.”

Maar van de muziek ben je nooit echt rijk geworden?

“Neen. Met mijn eventbureau in combinatie met mijn muziek lukt dat wel, maar alleen van de muziek leven zou niet mogelijk zijn.”

“In juni word ik 65 jaar en veel mensen gaan op die leeftijd met pensioen of zijn dat al. Ik zal niet stoppen met werken, ik doe het veel te graag. Muziek maken en optredens doen, ik zou niet zonder kunnen. Ik doe dan ook gewoon nog een tijdje verder. Te beginnen met een spetterend optreden met The Blik Dooze Band International op de kroegentocht.” (PS)

Twaalf bands geven beste van zichzelf

Tien jaar geleden zaten muzikant Robrecht Vanhuyse, Rudi Ghequire van Rodenbach en toenmalig schepen van Economie en Cultuur Kris Declercq rond de tafel om de Roeselaarse kroegentocht nieuw leven in te blazen. Op maandagavond 30 april wordt de tiende editie op gang gespeeld en gezongen in Roeselare.

“Uiteraard is deze kroegentocht ideaal in combinatie met de Winkelnacht in Roeselare waarbij de winkels in het centrum open zijn van tien uur ‘s morgens tot tien uur ‘s avonds”, vertelt organisator Robrecht Vanhuyse.

“We zijn ook enorm tevreden dat we met Toyota Taillieu, Krant van West-Vlaanderen, Geert Viaene gevel-, beton- en vloerrenovatie, Rodenbach en Stad Roeselare trouwe en goede sponsors hebben. Op die manier kunnen we de stadskroegentocht volledig gratis aanbieden.”

De stadskroegentocht pakt uit met volgende groepen: The Blik Dooze Band International (De Vagant), Red Rooster Groove Quartet (Den Arend), Maxwell Street (Cafe Cirque), Lara Hope & The Ark-Tones (Mojo), B’eat the blues (Piet Gein), Sax and the city (St Georges), Martin Le Vilain (Bistro Botanique), Noise tit (De Loods), Blues Legacy (‘t Sjampetterke), Blue Bird (vzw Opstap), Beuk (Verlichte Geest) en Lawen Stark & his band (Popcorn). De optredens beginnen om 21 uur en stoppen om 1 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier