Robrecht Bothuyne: “We bewijzen dat het kleine Nokere een grote koers kan organiseren”

Robrecht Bothuyne telt af naar Nokere Koerse, dat elk jaar groeit. © HDV
Redactie KW

Robrecht Bothuyne (38) heeft zijn hart verloren aan het wielrennen in het algemeen en Nokere Sportief in het bijzonder waar hij ondervoorzitter en veel meer is. Als kind was ik al gefascineerd door de koers.”

De hobby’s van de licentiaat politieke wetenschappen, schepen en Vlaams volksvertegenwoordiger zijn kinderen René (9), Leon (+) en Phara (7), zijn vrouw Martien Vanlerberghe, lopen en fietsen. Danilith Nokere Koerse heeft altijd zijn volle aandacht.

“Ik ben begonnen als vrijwilliger en ben intussen twaalf jaar bestuurslid”

“Als kind was ik al gefascineerd door de koers. De renners kwamen zich omkleden in de garage bij mijn oma, de sfeer van de koers was er altijd eentje van feest. En in de kranten volgde ik het wielrennen altijd op de voet. Ik ben bij Nokere Sportief begonnen als vrijwilliger bij de toegangscontrole en ben er nu al twaalf jaar bestuurslid”.

Welke functie heb je?

“Ik ben ondervoorzitter en woordvoerder van de organisatie. Ik ben bezig met vanalles. Van sponsoring, over het deelnemersveld, tot de contacten met overheden. Maar we werken altijd in ploeg. We hebben een sterk bestuur dat echt als een team werkt.”

Wat is je beste herinnering of ervaring?

“Ik ben heel fier op onze koers en andere evenementen. Maar de beste herinneringen haal ik toch uit onze bestuursvergaderingen. De momenten waarop onze groep samenzit, zijn altijd heel plezant. De vergaderingen voor Nokere Koerse staan altijd met stip genoteerd in mijn agenda.”

Hoe is jullie wedstrijd zo kunnen groeien?

“Onze wedstrijd groeit omdat we een zeer sterke groep zijn in het bestuur, allemaal mensen van Nokere of met een sterke band met Nokere die er alles aan doen om Nokere, Kruishoutem en de koers op de kaart te zetten. En dat we daarin gesteund worden door meer dan honderd sponsors, klein en groot, zorgt ervoor dat we ook de nodige financiële middelen kunnen verzamelen om onze organisatie uit te bouwen. We zijn daar zeer dankbaar voor en proberen er ook elk jaar iets moois mee te doen.”

Hoe verloopt de werking binnen de vereniging?

“We zijn een zeer gevarieerde groep, met mensen van in de twintig tot tachtigers. Elk heeft zijn of haar specialiteit en taak, maar we werken als een ploeg met als doel een organisatie waar sport en feest samenkomen. We werken bijna het hele jaar rond om Danilith Nokere Koerse te organiseren. In april-mei zijn er de eerste vergaderingen voor de volgende editie en evalueren we ook telkens uitgebreid de voorbije organisatie. En zo bouwen we terug op naar het volgende jaar.”

“Er is elk jaar een iets sterker deelnemersveld”

Wat moet je doen op voorhand?

“Veel… Parcours moet uitgetekend worden, deelnemers gezocht, leveranciers worden aangesproken en prijzen worden vergeleken, vrijwilligers moeten worden aangesproken om als seingever of medewerker te helpen, enz. En vooral: we contacteren bedrijven om een sponsorpakket op maat samen te stellen. Daar kruipt veel tijd in… maar het is heel belangrijk om de koers te laten groeien.”

Robrecht Bothuyne fiets ook zelf in zijn vrije tijd.
Robrecht Bothuyne fiets ook zelf in zijn vrije tijd.© HDV

Wat moet je doen de dag zelf?

“De dag begint ‘s morgens vroeg, waarbij het bestuur lunchpaketten maakt voor de vrijwilligers. Dan leggen we de laatste hand aan de aankomstzone en vanaf 9 uur ontvangen we onze eerste gasten die komen ontbijten. Dan gaan we naar de aankomstzone in Deinze. Na de start gaat het richting Kruishoutem en Nokere waar ik probeer zoveel mogelijk van onze sponsors en hun gasten te zien. Enerzijds om hen te danken voor de steun en anderzijds om te horen of alles in orde is en wat er eventueel beter kan of moet. Ondertussen zijn er altijd wel grote of kleine probleempjes op te lossen en probeer ik ook de koers wat te volgen. Want daar draait het toch om, he? Na de wedstrijd leid ik nog de podiumceremonie in goede banen en help ik mee met de eerste opruimwerkzaamheden. Elk jaar ga ik na de koers ook even naar de vrijheidsboom waar veel mensen uit Nokere en omgeving aan hun laatste pintje toe zijn. Altijd ambiance! De dag sluiten we af in de Mastbloem in Kruishoutem, waar onze vip Late Night voor het laatste feestje zorgt.”

Welke positieve ervaring blijven je bij?

“Er zijn veel positieve ervaringen. Het feit dat we van Danilith Nokere Koerse een stevige organisatie hebben kunnen maken, is iets waar ik heel trots op ben. We brengen vier dagen sport en feest, voor jong en minder jong. We zetten in op het jeugdwielrennen met onze Nokere Koerse for Kids op zaterdag, een wielerinitiatie voor kinderen uit de lagere school, samen met de Vlaamse wielerschool. Dit jaar gaat mijn eigen 9-jarige zoontje trouwens meedoen. Wie weet, zit er ook een coureur in. We hebben onze internationale juniorwedstrijd en op zondag onze cyclo, waar we vorig jaar zowat 1.500 wielertoeristen mochten ontvangen. Nokere Koerse is er voor iedereen. Het feit dat het deelnemersveld van onze elitewedstrijd elk jaar een beetje sterker wordt, doet ook veel plezier. Onze winnaar van vorig jaar, de Franse topspurter Nacer Bouhanni, is daar een mooi bewijs van. Maar ook het feit dat we meer dan twintig worldtour- en procontinentale teams aan de start brengen, is een bewijs dat het kleine Nokere wel degelijk een grote koers kan organiseren.” (Yvan Vanhoucke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier