Robin Missiaen uit Veurne heeft alles om het te maken als goochelaar

Ieperling Jan Durieu vond in de 15-jarige Robin Missiaen uit Veurne de ideale opvolger. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

De leermeester en zijn opvolger, zo zou je het duo Robin Missiaen (15) en Jan Durieu (50) kunnen omschrijven.

Na een loopbaan van tien jaar clownsacts, goochelshows en podiumkunsten besloot Jan Durieu uit Ieper om te stoppen. Hij vond in Robin de ideale opvolger. Sindsdien ontstond een vriendschapsband over beide generaties heen. “Mijn broer had een goocheldoos gekregen voor zijn verjaardag, maar hij speelde er nooit mee. De doos belandde op zolder en op een dag ontdekte ik de inhoud”, steekt Robin van wal.

Hij krijgt het nodige duwtje in de rug van Jan Durieu uit Ieper. “Ik heb tien jaar gegoocheld, maar besloot om het over een andere boeg te gooien. Ik was toe aan iets anders en ging op zoek naar iemand aan wie ik mijn materiaal kwijt kon. Heel toevallig belde de grootvader van Robin mij op om eens te komen kijken. Hij was vol enthousiasme”, lacht Jan.

De prijs van tien jaar ervaring en materiaal

“Een week later kwamen de ouders van Robin langs. Van het een kwam het ander en kwamen we een prijs overeen. Intussen heb ik hem maandenlang opgeleid. In augustus vorig jaar maakte ik bekend dat ik op het einde van het jaar wou stoppen. Ik deed goochelshows, een clownsact, een illusieshow, tafelmagie en straatanimatie. Veel mensen begrijpen niet dat ik na tien jaar iets anders wou doen. Ik wou wat meer tijd voor mezelf. Het was een mooie periode van tien jaar en ik ben blij dat ik de fakkel kan doorgeven”, bekent Jan.

“Ik was erg enthousiast over het voorstel van Jan tot ik het prijskaartje onder ogen zag. Gelukkig kwamen we in samenspraak met mijn ouders tot een overeenkomst zodat ik in schijfjes kan betalen”, zegt Robin.

“Bij de overdracht van het materiaal kwamen we overeen dat ik hem alles zou tonen wat ik in huis heb, maar ook dat ik hem zou blijven opvolgen. Goochelmateriaal is peperduur. Robin beseft dat, maar dat geldt niet voor iedereen. De prijs laten we in het midden, maar het gaat wel over tien jaar opgespaard materiaal. Dat heeft zijn prijskaartje. Om een idee te geven hoe kostelijk dat materiaal kan zijn: iedereen kent de truc de kist met een vrouw die je in twee zaagt. De nieuwere versie van die truc kost algauw 10.000 euro. Daarmee kan je maximum tien minuten vullen in je show. Ik gaf Robin een totaalconcept waarmee je kan starten als artiest en performer, inclusief ideeën”, stelt Jan, die intussen een vriend des huizes is geworden in de Halve Maanwijk in Veurne.

Trucs die mislukken

De jonge goochelaar en zijn leermeester zaten sinds de verkoop van het materiaal zo goed als elke twee weken samen om te oefenen. “Bij de laatste shows in de garage stond ik perplex van zijn vorderingen. Er zijn een aantal zaken die hij mee heeft van mij, maar zelfs beter in de hand heeft. Robin is een aangename persoon om mee te werken. Ik zie jeugdig enthousiasme bij hem waarin ik mezelf herken.”

“Je kan wel spreken van een soort vriendschapsband tussen ons. De volledige overdracht van het materiaal dateert van december 2015. Je mag zeker stellen dat ik de liefde voor het vak heb overgekregen van Jan”, aldus Robin.

(MF)

Het volledige dubbelinterview lees je in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust, van vrijdag 1 april 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier