Rita frist buurtbib Drie Hofsteden helemaal op

Links directeur Carol Vanhoutte, midden bibliothecaris Rita Bovyn en rechts schepen van Cultuur An Vandersteene. © JA
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Buurtbib Drie Hofsteden steekt in een nieuw jasje. Bibliothecaris Rita Bovyn opent op dinsdag, woensdag en zaterdag de deuren van een gloednieuwe bibliotheek in de Volksvertegenwoordiger Dejaegerelaan 62. “In een buurtbib is er tijd voor een babbel”, luidt het overtuigd.

Wie de nieuwe buurtbib wil bereiken moet wel nog even de pijltjes volgen en via de voetgangersbrug over een werf stappen. “We doen ons best om zo zichtbaar en bereikbaar mogelijk te zijn”, vertelt bibliothecaris Rita Bovyn. “De moeilijkheden zullen nog wel eventjes duren maar we wilden absoluut open gaan.”

Rita Bovyn werkt sinds vorig jaar voor buurtbib Drie Hofsteden. “Ik heb er al een redelijke staat van dienst opzitten, ook in buurtbibliotheken. Ik heb zestien jaar in Marke gewerkt, dan tien jaar in de hoofdbibliotheek, acht jaar in de Blauwe Poort en nu hier”, vertelt de trotse bibliothecaris die naast haar werk in Drie Hofsteden ook nog in het team van de hoofdbibliotheek meedraait. “Het fijne aan buurtbibliotheken is het nauwe contact dat je met de bezoekers hebt. Mensen komen dikwijls naar hier omdat ze hun verhaal kwijt moeten. Een bibliotheek is sowieso een ontmoetingsruimte. Er zijn al fijne dingen ontstaan door ontmoetingen in de bib”, zegt Rita.

Doelgroepen

Buurtbib Drie Hofsteden heeft een volledig aanbod voor peuters, kleuters, beginnende lezers, lagere schoolkinderen, en voor adolescenten en volwassenen, zowel fictie als non-fictie. “Er zijn ook de tijdschriften en de kranten, die door de gepensioneerden gretig gelezen worden“, vertelt Rita. “Op donderdagnamiddag komen klassen uit de buurt langs. We zitten hier niet op ons eiland want we werken nauw samen met alle diensten van de hoofdbibliotheek. Zo zullen er hier voor de scholen activiteiten tijdens de jeugdboekenmaand in maart zijn en er is ook Taaldraad, een voorleesuurtje in andere talen.”

“Het fijne aan buurtbibliotheken is het nauwe contact dat je met de bezoekers hebt”

In de toekomst zal de buurtbibliotheek naar een moderne zelfuitleenbalie overschakelen. “Behalve de twee vaste computers met internet stellen we later ook nog twee laptops ter beschikking. We merken dat leerlingen nood hebben aan een plek voor groepswerk of een geschikte computer voor hun huiswerk.” Terwijl de bibliotheek nu nog vooral een ouder publiek trekt, hoopt Rita ook vele gezinnen te mogen ontvangen. “Dat is uiteindelijk de bedoeling, dat we zoveel mogelijk verschillende doelgroepen over de vloer krijgen.”

Buurtgericht

De buurtbibliotheek heeft een polyvalente ruimte met een mobiele keuken en werkt nauw met het OCMW samen. “Onze buurtbibliotheken zijn geïntegreerd in de werking van de diensten- en cultuurcentra, op die manier kunnen we ook buurtgerichter werken”, legt directeur Carol Vanhoutte uit. “We deden dat al in de Lange Munte, in Rollegem en in Bellegem. Op die manier kunnen we de vragen die we krijgen voor het buurtwerk sneller doorspelen. Een bibliothecaris is dus een belangrijke bouwsteen in de gemeenschap.” Naast bibliothecaris Rita neemt op vaste tijdstippen iemand van het buurthuis aan de infobalie plaats. In april volgt een feestelijke opening.

Buurtbib Drie Hofsteden is open op dinsdag van 16 tot 18 uur, op woensdag van 14 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 12 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier