Rik Lodewijks, bezieler van de Gaveromroep, is overleden

Eric Rogé, alias Rik Lodewijks, was decennia lang de bezieler van de Gaveromroep. © MV
Redactie KW

Zaterdag is op 81-jarige leeftijd Eric Rogé, overal gekend als Rik Lodewijks, overleden.

Eric, die op de Kappaert in Zwevegem woonde, was samen met zijn echtgenote Simonne en hun kinderen onafscheidelijk verbonden met de Gaveromroep. De familie stond mee aan de wieg van de vrije radiozender in Sint-Lodewijk die eerst op de hoek van de Trompestraat en sedert 1991 vanuit een woning in de Otegemse Steenweg uitzond.

Rik Lodewijks beredderde de technische kant van de omroep. Hij presenteerde ook liveprogramma’s zoals de quiz op zondagochtend en de praatuurtjes. Samen met zijn zoon Frank was een van zijn geliefkoosde hobby’s zendertjes in elkaar knutselen. Het was dan ook in het jaar 1982 via een dergelijk zendertje dat vanuit de zolderkamer van Eric de eerste klanken van radio Montana in Zwevegem de lucht werden ingestuurd. In juli 1983 kwam zoon Frank vervolgens in aanraking met het toenmalige Radio Molina in Heestert. Hij zou er de volledige techniek uitbouwen. Na vele jaren kwam het radiostation dan uiteindelijk in handen van de familie Rogé waarna in 1985 het station verhuisde naar Deerlijk om er op de frequentie 107.7 MHz als radio Go uit te zenden.

Toen in het jaar 1991 een wet van kracht werd die bepaalde dat meerdere lokale radiostations niet onder eenzelfde naam mochten uitzenden om ketenvorming tegen te gaan werd in 1992 besloten om radio ‘GO’ Deerlijk een nieuwe naam te geven gezien ook in Gent een station met dezelfde naam bestond. Nadat het station eerst werd omgedoopt tot Radio ‘Akjsen’ Deerlijk en het zijn nieuwe studio’s kreeg in de Otegemsesteenweg in St-Lodewijk Deerlijk werd bij de legalisering het station dan uiteindelijk omgevormd tot de Gaveromroep waarop Eric elke zondagmorgen om 8 uur Deerlijk wekte met prudenske gevolgd door zijn spelprogramma die tot ver buiten Deerlijk bekend was.

Het afscheidsmoment van Eric heeft plaats op vrijdag 24 juli om 11.30 uur in de aula van het crematorium in Kortrijk.

(MV/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier