Riho-Seas vereenvoudigt administratieve poespas voor organisatoren evenementen

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

De politiezone Riho ontwikkelde Riho-Seas, een unieke tool voor organisatoren van evenementen en nooddiensten. “Alle gegevens van een evenement worden in één centrale databank opgeslagen en kunnen door alle nooddiensten geraadpleegd worden”, zegt zonechef Curd Neyrinck.

Organisatoren van evenementen moeten vaak tal van formulieren, al of niet digitaal, invullen en bij jaarlijks weerkerende evenementen moeten ze dat iedere keer opnieuw doen. Het project Riho-Seas kan die administratieve rompslomp fel vereenvoudigen.

Centrale databank

“Met die tool kan de evenementorganisator op één plaats alle gegevens van zijn evenement ingeven en die worden dan in een databank opgeslagen”, zegt Barbara Bourdeau van Riho. “Die gegevens kunnen dan geraadpleegd worden door de diverse diensten als politie, brandweer, medische, gemeentelijke diensten… Onze dienst nood- en interventieplanning werkte aan dit project sinds 2012. De theorie werd aan de praktijk getoetst bij tal van evenementen in Roeselare, en voortdurend aangepast en verbeterd.”

Riho-Seas betekent voor de organisatoren van evenementen waar honderd en meer mensen op afkomen een hele vereenvoudiging van hun administratie. “Als ze één keer alle gegevens ingevuld hebben, blijven die bewaard in de databank en moeten ze bij het opnieuw organiseren van eenzelfde evenement alleen enkele actuele aanpassingen doen. Dat is voor hen een pak werk gespaard. Trouwens : elke organisator krijgt zes maanden na het evenement een mail met de vraag of hij opnieuw zal organiseren. De tool is ook heel gebruiksvriendelijk voor zowel kleine als grote organisatoren.”

Geen winst maken

De politiezone Riho organiseerde een aantal infomomenten voor andere geïnteresseerde politiezones, gemeenten en brandweerzones in de provincie. “Acht gemeenten (Staden, Moorslede, Zonnebeke, Poperinge, Langemark-Poelkapelle, Wervik, Lichtervelde, De Haan en de politiezone Arro Ieper) hebben zich ondertussen aangesloten bij het project”, aldus Curd Neyrinck. “De tool willen we delen met andere politie- en, brandweerzones en gemeenten, maar die mag zeker niet gekopieerd worden. We zullen onze tool zelf verder beheren. We hebben er fors in geïnvesteerd, maar toekomstige gebruikers betalen alleen mee in de kosten voor het beheer en onderhoud.” (IB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode edities Roeselare en Izegem, van vrijdag 22 april 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier