Reuzenmeeuw van 6,3 meter lang strijkt neer in de 10 kustgemeenten

Redactie KW

Vanaf vrijdag trekt een rondreizende reuzenmeeuw langs de tien kustgemeenten om bewoners te informeren over hoe ze moeten omgaan met meeuwen.

Dat is een initiatief van de provincie West-Vlaanderen. De mobiele meeuw streek vrijdag voor het eerst neer in Koksijde.

Jaarlijks broeden er meer dan duizend koppels zilvermeeuwen en 1.500 koppels kleine mantelmeeuwen verspreid over de kust. De grootste kolonie is terug te vinden in de voorhaven van Zeebrugge, maar ook verschillende platte daken in de kustgemeenten vormen een geliefkoosde plek om te broeden.

Soms zorgen die meeuwen voor overlast. Ze kunnen zich agressief gedragen of pikken afvalzakken kapot op zoek naar voedsel. De provincie wil via het initiatief de kennis en appreciatie voor de meeuwen vergroten en inwoners, toeristen of tweedeverblijvers informeren hoe moeten omgaan met de meeuwen.

De meeuw is 2 meter breed, 3,5 meter hoog en 6,3 meter lang en wordt dagelijks vanuit provinciedomein Raversyde in Oostende via een aanhangwagen naar diverse locaties in de tien kustgemeenten gebracht waar veel volk langskomt of waar mogelijke meeuwenoverlast is. Een deskundige van het Vogelopvangcentrum Oostende antwoordt vanuit de reuzenmeeuw op alle vragen rond de vogels.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier