Restauratie pier in Blankenberge kost 7,75 miljoen euro

De wandelweg zal grotendeels ontmanteld moeten worden voor de restauratie. © WK
Redactie KW

De wandelweg of ‘gangway’ van de Belgium Pier in Blankenberge wordt wellicht eindelijk gerestaureerd.

“Op 27 maart kregen we van Onroerend Erfgoed groen licht voor het beheersplan. Aansluitend kregen we nu ook van het architectenbureau de goedkeuring om het eigenlijke restauratiedossier voor de pier op te starten”, zegt schepen voor Openbare Gebouwen Björn Prasse (Open VLD).

Volgens een eerste ruwe raming zou de restauratie bijna 8 miljoen euro kosten. Rond het kopgebouw van de pier zal immers een kofferdam gebouwd moeten worden – een tijdelijke omsluiting tot voorbij de vloedlijn om de werken droog te kunnen uitvoeren. “Die dam zou dan tegelijkertijd als tijdelijke toegang kunnen dienen tot de uitbating in de Pier en ook voor de hulpdiensten”, aldus Prasse.

Terug naar het historisch uitzicht

De wandelweg zal volgens de schepen grotendeels ontmanteld moeten worden voor de restauratie. “Met de heropbouw willen we terug naar het historische uitzicht van de oorspronkelijke betonnen pier uit de jaren dertig. Na de reconstructie zal de pier dan een stuk eleganter ogen dan nu het geval is.”

Het agentschap Onroerend Erfgoed onderzoekt volgens Prasse ook nog of de geschutskoepel uit de Tweede Wereldoorlog die onder de gangway zit een beschermd statuut kan krijgen. De stad rekent op subsidies van de Vlaamse overheid. “De restauratie vergt een investering die zonder subsidies niet haalbaar is voor onze stad. Maar de pier, een uniek geklasseerd monument, is een meerwaarde voor de hele Belgische kust”, klinkt het.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier