Restauratie Brugse Sint-Salvatorskathedraal kost maar liefst 30 miljoen euro

Gedeputeerde Bart Naeyaert in het Grootseminarie : "Misschien moeten we nadenken over extra functies voor deze 17de-eeuwse gebouwen van de Ter Duinenabdij." (Foto FP)
Redactie KW

Na drie jaar van discussies is er eindelijk ook een oplossing voor het befaamde, eeuwenoude kathedraalorgel : Sint-Salvators krijgt twee orgels.

Toen midden de jaren 80 gedeputeerde Fernand Peuteman onrustwekkende berichten hoorde over de stabiliteit van de toren van Sint-Salvators, draalde hij niet. Hij wachtte niet op groen licht en Vlaamse centen om in 1987 instandhoudingswerken te laten uitvoeren. Bijgevolg hoestte de provincie de volle pot – 11,7 miljoen euro – op om de stabiliteit en de brandveiligheid van de kathedraal te verzekeren.

Binnenrestauratie

Voor de buitenrestauratie van de toren, daken en gevels, die in 2008 beëindigd werd, kon West-Vlaanderen wel op subsidies van de Vlaamse overheid rekenen. “Persoonlijk vind ik het resultaat prachtig, ook het nieuwe pleintje voor de kathedraal, waartegen nogal wat protest was”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert.

Orgel

Sedert 2009 is de binnenrestauratie van de kathedraal bezig. Rest dan nog de restauratie van het kathedraalorgel. “Het symfonische orgel dat in de 20ste eeuw door de Duitse orgelbouwer Johannes Klais gebouwd werd, zal op het huidige doksaal behouden blijven. Het historische, laatbarokke instrument dat in 1717 door Jacobus van den Eynde ontworpen werd, zal ter hoogte van de kooromgang in het zuidelijk transept gemonteerd worden”, klinkt het.

(SVK-foto FP)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier