REPORTAGE Vliegtuigbom in Veurne nog niet ontmanteld, woensdag nieuwe poging

Redactie KW

Dinsdagmiddag is tijdens graafwerken een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen op een bouwwerf op de Houtmarkt van Veurne. De vondst heeft de hele dag een groot stuk van het leven in Veurne bepaald.

Op de bouwwerf van het nieuwbouwproject Retorica aan de Houtmarkt in hartje Veurne werd ontmijningsdienst Dovo opgeroepen om een Amerikaanse vliegtuigbom uit WOII te ontmantelen die er dinsdag kort na de middag werd ontdekt. Om 15.42 uur werd het algemeen nood- en interventieplan van Veurne afgekondigd. Dovo kwam ter plaatse. Meteen werd er een veiligheidsperimeter ingesteld en werd iedereen geëvacueerd in de straten die zich rond de bouwput bevinden. De bewoners van binnen de perimeterzone kregen opvang in het dienstencentrum De Zonnebloem in de Zuidstraat.

Niet alleen de buurtbewoners, ook de leerlingen van het College op de Houtmarkt keken raar op toen ze te horen kregen dat het laatste lesuur zou wegvallen. Iedereen moest de school verlaten, maar dat mocht vandaag niet langs de achterkant. Het verkeer rond de stad liep langs alle kanten vast en de ziekenwagens die de oudere mensen naar de Zonnebloem evacueerden, hadden moeite om op hun bestemming te raken. Een bejaard koppel uit de Nieuwstraat vroeg zich af of die bom wel echt zou kunnen ontploffen en hoe lang het zou duren voor ze weer naar hun vertrouwde stek mochten. Het opvangpersoneel van de Zonnebloem stelde het echtpaar gerust, maar journalisten kregen geen gelegenheid om een praatje te maken met de mensen.

REPORTAGE Vliegtuigbom in Veurne nog niet ontmanteld, woensdag nieuwe poging

De politie had de handen vol met mensen tegenhouden aan alle toegangswegen naar het centrum. Rond 17.30 uur werd de perimeter nog uitgebreid. Pech voor de handelszaken in het centrum, waar de meesten hun deuren vroeger dan gewoonlijk sloten. Morgane en Kristof Vandemoortele van de gelijknamige apotheek op de hoek van de Zuidstraat en de markt vroegen zich af hoe het nu verder moest, want ze hadden wachtdienst.

REPORTAGE Vliegtuigbom in Veurne nog niet ontmanteld, woensdag nieuwe poging

Kort voor 19 uur kwam het bericht dat de poging van de ontmijningsspecialisten om de ontsteking te immobiliseren of te verwijderen mislukt was. De bom van zo’n 70 cm lang met een diameter van 25 cm werd gefixeerd en zal de hele nacht onder politiebewaking blijven. Intussen mogen de geëvacueerde bewoners weer naar huis. Woensdagnamiddag moeten ze echter opnieuw hun huis uit. Om 15 uur wordt er opnieuw geëvacueerd en om 16 uur zal de ontmijningsdienst het werk hervatten.

REPORTAGE Vliegtuigbom in Veurne nog niet ontmanteld, woensdag nieuwe poging

Buurtbewoners die vragen hebben, kunnen terecht op het telefoonnummer van De Zonnebloem: 058 31 57 78.

(MVP – Foto’s MVP/JT – Video JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier