REPORTAGE Studenten uit Brugge sturen 200 waaghalzen op skateboard van Ardense helling

De organisatoren maken zich op het rustige Gros-Fays voor een tweede keer in te palmen. Boven: Jasper en Tibor, Onder: Robbie, Bregt en Daan.
Redactie KW

Tientallen waaghalzen racen op 2, 3 en 4 mei tegen snelheden tot 80 kilometer per uur een helling in de Ardennen af op een skateboard.

Bregt Vyvey (24) uit Brugge, Jasper Dhaene (20) uit Zwevegem, Robbie Larock (21) uit Koksijde, Daan Gykiere (22) uit Brugge en Tibor Dhondt (21) uit Massemen (Oost-Vlaanderen) organiseren dan voor de tweede keer ‘Eat Concrete’.

Wat startte als een verplicht project voor Howest groeide uit tot een succesvol event en het Belgisch Kampioenschap Downhill Skateboarding, waarbij ook heel wat internationale toppers deelnemen. “Voor onze eerste editie hadden we als onervaren ‘studentjes’ heel wat overtuigingskracht nodig om de instanties in Wallonië te overtuigen. Uiteindelijk vonden we de burgemeester van Bièvre bereid om ons een kans te geven, onder veel voorbehoud… Maar na het evenement in deelgemeente Gros-Fays was hij zo enthousiast dat we dit jaar opnieuw welkom waren.”

“Iedereen wil tot het uiterste gaan, met crashes tot gevolg”

Downhill skateboarden is natuurlijk niet voor doetjes. Vorig jaar haalden de deelnemers topsnelheden tot 80 kilometer per uur. Eat Concrete betekent niet voor niets ‘beton eten’. “Er zijn deelnemers in de strobalen en op de baan beland, één ‘rider’ moest zelfs met een schouderletsel naar het ziekenhuis. Het is nu eenmaal een risicovolle sport”, lacht Bregt.

En dit jaar beloven de organisatoren nog meer spektakel. “Het voorbije jaar heeft longboarden in ons land een enorme sprong voorwaarts gemaakt”, zegt Daan Gykiere. “De kwaliteit van de deelnemers ligt echt hoog. Iedereen wil zich bewijzen en zal dus tot het uiterste gaan. Wellicht met nog meer crashes tot gevolg. Maar ‘safety first’, we zijn op alles voorbereid. Er staat steeds een ambulance klaar, we blijven met elkaar in contact via walkie talkies en ook de beschermende strobalen langs het parcours worden dikker.”

Vorig jaar 85 deelnemers, dit jaar al zeker 200

De studenten zien het almaar grootser. “Vorig jaar hadden we 85 deelnemers, dit jaar zullen dat er zeker 200 zijn. We maken er ook een driedaags event van. Voor 5 euro per dag kunnen deelnemers en toeschouwers terecht op de camping in het dorp. Daar zullen we ook heel wat randanimatie voorzien : er komt een kleine skateramp en een grote circustent, we zorgen voor optredens en deejays. We denken ook aan graffitiworkshops, breakdance… En natuurlijk zorgen we voor drank en hapjes.”

“We kunnen gelukkig nog altijd op de goede raad en de steun van onze lectoren van de opleiding Sport en Bewegen in Howest rekenen”, zegt Bregt. “En we hopen eigenlijk ook dat onze Hogeschool net als vorig jaar een pendelbus vanuit Brugge en Gent richting Bièvre wil voorzien.”

(IN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier