REPORTAGE Huisartsenwachtpost IJzerstreek en Westkust start dit weekend

Redactie KW

In het Vrij CLB op de Oude Beestenmarkt in Veurne opent dit weekend de huisartsenwachtpost IJzerstreek en Westkust.

Van zaterdagmorgen 8 uur tot maandagmorgen 8 uur en op feestdagen van 8 uur ‘s morgens tot 8 uur de volgende dag zal je er voortaan een huisarts met wachtdienst vinden. Een tweede arts zal er zijn uitvalsbasis hebben om huisbezoeken te doen met chauffeur.

“Het project wordt gesubsidieerd door het RIZIV”, vertelt wachtpostcoördinator Sofie Corteel, die deeltijds in dienst is van de nieuwe huisartsenwachtpost. “Met een wachtpost worden de spoeddiensten van de ziekenhuizen een stuk ontlast”, vertelt ze. “Dat valt goedkoper uit voor de ziekteverzekering. Heel wat mensen gaan immers naar de spoeddienst voor iets wat door een huisarts behandeld kan worden. Ons land telt intussen al een 50-tal huisartsenwachtposten.”

“De oprichting van een huisartsenwachtpost moet een oplossing bieden voor het toenemend tekort aan huisartsen in sommige regio’s en de hierdoor toenemende wachtbelasting. Ook de veiligheid van de wachtdoende artsen wordt hierdoor versterkt. De huisartsen van wacht werken dan niet langer vanuit hun eigen kabinet, maar vanuit een professioneel uitgeruste wachtpost. Wij huren het dokterskabinet met onthaal en wachtzaal aan het CLB, die er in het weekend en op feestdagen toch niet werkt. Dat komt dus perfect uit.”

“Afspraak hoeft niet”

Inwoners van Veurne, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Lombardsijde, Alveringem (behalve Stavele en Beveren aan de Ijzer), Lo-Reninge (behalve Reninge en Noordschote) kunnen vanaf zaterdag tijdens het weekend en op feestdagen terecht in de huisartsenwachtpost in de Oude Beestenmarkt 6 in Veurne. De wachtpost zal geopend zijn van zaterdagmorgen 8 uur tot maandagmorgen 8 uur en op feestdagen van 8 uur ‘s morgens tot 8 uur de dag er op.

De Huisartsenwachtpost dient voor alle medische problemen die niet kunnen wachten tot de eigen huisarts terug bereikbaar is. Na de consultatie krijgt de eigen huisarts een verslag. Voor de meeste dringende, niet levensbedreigende gezondheidsproblemen kan de patiënt er terecht. Indien nodig word je vlot doorverwezen naar de spoeddienst van het ziekenhuis. Het is aangeraden om zelf naar de Huisartsenwachtpost te komen. Een afspraak maken hoeft niet.

“Onthaalmedewerkers nemen telefoons op, doen de voorbereidende administratie en bij hen moet je ook betalen. De huisarts van wacht wordt dus ontlast van een groot stuk administratie”, legt Sofie uit. “Vijf deeltijdse onthaalmedewerkers zullen in shifts instaan voor het onthaal. De huisartsen werken er in shifts van twaalf uren. Ze zullen moeten ‘inslapen’, maar het voordeel is dat ze veel minder wacht zullen moeten lopen dan tot nu toe het geval was. We werken immers met één huisarts voor vijf gemeenten. En als een arts dan toch van wacht is, heeft hij liever veel werk dan weinig werk.”

Huisbezoeken

Voor wie te ziek is om zich te verplaatsen, kan een huisbezoek worden aangevraagd. Om deze huisbezoeken vlot en veilig te laten verlopen, worden de huisartsen begeleid door een chauffeur. Naast de huisarts in de wachtpost zal er dus nog een tweede arts van wacht zijn om huisbezoeken op verplaatsing te doen. Het aanvragen van huisbezoeken kan via het nieuwe centrale oproepnummer 070 24 65 55, dat de vorige oproepnummers voor de huisarts van wacht vervangt.

In de week wordt de patiënt, bij afwezigheid van de eigen huisarts, via een keuzemenu doorgeschakeld met de huisarts van wacht in de eigen gemeente. In het weekend en op feestdagen komt de patiënt via dit nummer terecht in de wachtpost, waar de oproep verder behandeld wordt. Middelkerke en Diksmuide blijven met een aparte huisarts van wacht werken, maar ook daar zal op bovenstaand telefoonnummer gebeld moeten worden om een huisarts van wacht op bezoek te krijgen.

In de huisartsenwachtpost worden de officiële tarieven toegepast. Patiënten dienen zeker hun identiteitskaart en een kleefbriefje van de mutualiteit mee te brengen. Om veiligheidsredenen wordt gevraagd om bij voorkeur via bancontact te betalen.

(HH)

Meer info op www.hijw.be.