REPORTAGE Het mirakel van Tielt : dan toch renovatie kerkorgel Sint-Pieterskerk

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De spreekwoordelijke kogel is door de kerk. Na jaren wachten is de renovatie van het orgel in de decanale Sint-Pieterskerk dan toch gestart.

Intriges, financiële beslommeringen, machtsspel tussen kerk en staat… Het dossier van de renovatie van het befaamde kerkorgel in de decanale Sint-Pieterskerk lag bij velen zwaar op de maag. Niet het minst bij de kerkelijke overheid en bij organist Tom Hoornaert, die kort na zijn aanstelling al de pijnpunten van de culturele trots wereldkundig maakte. In 2002 maakte hij al een studie waarin de positieve en negatieve kenmerken werden opgesomd. Lange tijd vond hij echter geen gehoor bij de stedelijke overheid, die jaren wachtte om het licht op groen te zetten.

Lange lijdensweg

Voormalig deken Buyse refereerde er nog naar tijdens een Sint-Ceciliaviering in 2006. “Niemand mag verhinderd zijn om mooie muziek te laten weerklinken.” De discussie ging niet alleen om centen, ook de plaats (voor- of achteraan) waar het nieuwe orgel moest komen, zorgde ook binnen de kerkfabriek voor onenigheid. Na vele discussies, obstructie en veel getalm is vrijdagmorgen dan toch gestart met de renovatie van het kerkorgel.

“Het orgel heeft inderdaad een lange lijdensweg achter de rug”, zucht organist Tom Hoornaert. “Het instrument dateert van 1970 en werd toen gebouwd met minderwaardige materialen”, liet hij eerder optekenen. “Men koos bij de aanbesteding voor het goedkoopste aanbod en dat liet zich voelen.” Blaasgallen begonnen te lekken, spaanderplaten losten en de voet van het orgel begaf onder het gewicht en de pijpen zakten scheef.

Oorspronkelijk telde het orgel 51 registers. Daarvan blijken er 35 niet meer te gebruiken. De firma Pels en Van Leeuwen uit het Nederlandse ‘s Hertogenbosch, die instaat voor de renovatie, nam er vier mee voor mogelijke renovatie en er blijven er twaalf ter beschikking. Daar worden een reeks nieuwe registers aan toegevoegd, zodat het orgel in zijn gerestaureerde staat een 30-tal registers zal bevatten.

Romantisch karakter

“Het orgel wordt bijna de helft kleiner, maar het krijgt een uitgesproken eigen romantisch karakter en dat specifieke timbre is waardevol”, aldus organist Tom Hoornaert. Tegen september zou de renovatie van het kerkorgel voltooid moeten zijn. Er volgt dan onder andere een inspeelviering. “De toestand van het instrument zorgde ervoor dat collega’s hier niet meer wilden concerteren. Nu staan ze te popelen om het nieuwe orgel te bespelen.”

De renovatie is uiteraard ook mooi meegenomen voor de concerten van orgelkring Chamade en voor de orgelcursus van de stedelijke muziekacademie. Kostprijs van de renovatie ? “Het kostenplaatje van 630.000 euro wordt voor 30 procent gedragen door de hogere overheid en voor 70 procent door de stad”, zegt deken Filiep Callens.

(LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier