REPORTAGE Grootschalige rampoefening met geweerschoten en ontploffing in Nieuwpoort

Redactie KW

‘s Morgens iets na 9 uur, een ontploffing en geweerschoten in het Blosocentrum in Nieuwpoort. Dat was het scenario van een geslaagde rampoefening op zondag 16 oktober.

De oefening betrof een samenwerking tussen de Stad Nieuwpoort, de brandweer en de politie Westkust. De andere disciplines (waaronder medische hulpverlening, logistieke steun en crisiscommunicatie) werden fictief ingezet tijdens de oefening. De hoofddoelstelling van de oefening was het verzekeren van een optimale radiocommunicatie. Het was immers de eerste keer dat een scenario met zowel een ontploffing als geweerschoten werd ingeoefend. Brandweer en politie Westkust moesten zeer nauw samenwerken om alles tot een goed einde te brengen.

Meer dan 20 brandweerwagens

Een terroristische aanslag of een dolle schutter? De politie Westkust betrad als eerste het Blosodomein om dat uit te maken. Nadat de politie Westkust de site veilig verklaarde, mocht de brandweer het terrein betreden om de bluswerken aan te vatten. De post Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Middelkerke, Diksmuide, Knokke-Heist, Veurne en Lo-Reninge tekenden present met meer dan 20 brandweerwagen.

De brandweer oefende onder andere reddingstechnieken, diverse blustechnieken en als kers op de taart het watertransport waarbij ze water kunnen oppompen vanop lange afstand uit de IJzer. De politie Westkust op haar beurt focuste onder ander op het oefenen van interventietechnieken in het kader van Amok-incidenten (moorddadige aanvallen op mensen). De politie Westkust oefent deze zaken regelmatig in tijdens de opleidingen geweldsbeheersing, maar nog nooit in samenwerking met de brandweer.

Communicatie bijsturen

Burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke: “Hopelijk doet een dergelijke noodsituatie zich niet in werkelijkheid voor, maar in ieder geval zijn de stad Nieuwpoort, de politiezone Westkust en de brandweer goed voorbereid. Een dergelijke oefening is immers erg nuttig om de communicatie en samenwerking tussen de verschillende deelnemers bij te sturen en te evalueren.”

Het scenario van de oefening

Twee personen dringen het Blosodomein binnen en begeven zich naar de evenementenzaal waar vier personeelsleden aanwezig zijn. Eén dader gooit een bom, maar kan zelf niet op tijd vluchten en ligt dood in de deuropening met zijn machinegeweer in de hand. Twee personeelsleden komen om in de zaal door verstikking en de twee andere personeelsleden kunnen vluchten richting de uitgang van het domein, zij slaan alarm.

REPORTAGE Grootschalige rampoefening met geweerschoten en ontploffing in Nieuwpoort

Wanneer de politie ter plaatse komt, zien ze de felle rookontwikkeling in de evenementenzaal waar de bom ontploft is en horen ze schoten in het aanpalende slaappaviljoen (Santa Maria). Ze zien uit dat gebouw kinderen in paniek wegvluchten. De politie probeert onmiddellijk de dader te lokaliseren, maar die kan vluchten naar het aanpalend slaappaviljoen (Pinta) waar hij ook verschillende schoten lost. Uiteindelijk slaagt de politie Westkust erin om de schutter te neutraliseren en dood te schieten.

In het eerste slaappaviljoen (Santa Maria) liggen drie zwaargewonden en in slaappaviljoen twee (Pinta) treft de politie nog twee zwaargewonden aan.

Start van de bluswerken

In eerste instantie is het niet duidelijk of het hier gaat om een aanslag of dolle schutter. Pas wanneer de politieploeg in de ingang van de evenementenzaal een dode, met op zijn lichaam een machinepistool, ziet liggen, herkennen ze hem als de echtgenoot van een personeelslid die werkt in het Blosocentrum. Gisteren zijn daar zware familiale problemen geweest waarbij de politie tussenkwam, toen al dreigde de dolgedraaide echtgenoot ermee om een ravage aan te richten. Het blijkt dus niet om een terroristische aanlag te gaan.

Daarna werden de brandweer en rescueteams toegelaten om de bluswerken te starten.

(EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier