REPORTAGE Amerikanen landen al even op luchthaven Kortrijk-Wevelgem

Redactie KW

Vrijdag voerden vijf Blackhawks en twee Sikorsky’s van het VS-leger een oefening uit op de luchthaven Kortrijk-Wevelgem.

“Hoogstwaarschijnlijk zullen enkele Amerikaanse helikopters vrijdag rond 10 uur even landen op de luchthaven.” Dit kregen de bedrijven en bewoners op en rond het vliegveld te horen. Uiteindelijk was het 12.30 uur toen de helikopters op Wevelgemse grond stonden. Een kroniek van een aangekondigde grote test.

9.30 uur. In de luchthaven is het al heel druk. Zowel de Amerikaanse veiligheidsdiensten als journalisten zijn naar Wevelgem afgezakt om er een uniek gegeven mee te maken. Maar al gauw blijkt dat de helikopters er niet zullen zijn om 10 uur. Het zal eerder 11 uur zijn. Wellicht het gevolg van het slechte weer.

10 uur. Bij SBT Copter op het vliegveld stippelen enkele Fransen een vluchtroute naar Djeppe uit. Eens dat gebeurd, neemt eigenares Barbara Stichelbout contact op met de toren. De richtlijnen zijn duidelijk: tot de Amerikaanse vliegende delegatie weer weg is, mag er niet opgestegen worden. “Maar”, aldus de toren, “als de helikopter richting Wevelgem vertrekt en niet langs de toren vliegt, kan het wel.” Zo kan het Franse drietal wel vertrekken.

10.30 uur. Nog steeds geen teken van helikopters aan de horizon. Intussen klaart de hemel wat op. Vanuit verschillende hoeken wordt geprobeert om te weten te komen of de heli’s al zijn vertrokken, maar niemand krijgt bevestiging. In het luchthavengebouw komen regelmatig mensen binnengewandeld om te zien wat er gebeurt.

11.00 uur. In de controletoren is het druk geworden. Directeur Stefaan Van Eeckhoutte gaat binnen. Een teken dat de helikopters in aantocht zijn? Vlakbij de toren is een luchtvaarclub gevestigd en enkele vliegtuigspotters hebben zich daar geïnstalleerd. De trapladdertjes staan al klaar, zodat ze mooi over de twee meter hoge afsluiting foto’s zullen kunnen nemen. Hun fototoestellen, met joekels van lenzen, zitten nog veilig weggeborgen. Plots krijgt een van hen telefoon. “In Brussel is de opstartprocedure begonnen. Als ze tegen 11.30 uur kunnen vertrekken, zijn ze hier rond de 12 uur.”

11.30 uur. Het is en blijft wachten. Gelukkig is restaurant Biggles open en kan er daar een koffietje worden gedronken. Ook van de automaten in de hal wordt gebruik gemaakt.

12.00 uur. Nog steeds geen beweging in de lucht te zien. Blijkbaar hebben de helikopters vertraging. Op het terras op de eerste verdieping van Biggles heeft zich een aantal spotters opgesteld. “Ze zijn toch niet doorgevlogen naar Oostende, zeker?” grapt iemand.

12.10 uur. Een aantal personen verlaat het luchthavengebouw en gaat naar het stuk tarmac net voor de toren. De spanning stijgt. Ver kunnen ze niet meer zijn.

12.25 uur. In de verte, richting Kortrijk, zijn enkele lichtjes te zien. De helikopters zijn daar.

12.30 uur. In formatie vliegen vijf groene Blackhawks richting grote landingsbaan. Een voor een landen ze. Intussen verschijnt aan de verte een Sikorsky, in groen en wit geschilderd. De grote helikopter landt voor de controletoren en stopt uiteindelijk op de tarmac tussen toren en luchthavengebouw. Een tweede Sikorsky landt vroeger en rijdt dan tot voor de controletoren.

12.45 uur. De helikopters vertrekken weer één voor één. De test lijkt geslaagd. Maar of Barack Obama en zijn gevolg woensdag present zullen tekenen op Wevelgem, is nog steeds onduidelijk. De Wevelgemse burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) kreeg nog geen officiële bevestiging. “Als burgemeester zou het natuurlijk fantastisch zijn om de Amerikaanse president te mogen verwelkomen, maar zeker is dat niet”, aldus Jan Seynhaeve. “De beslissingen over de komst van Obama worden in de hoogste kringen genomen.”

(AXV-foto’s AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier