REPORTAGE Aangetroffen vliegtuigbom heeft consequenties voor heel wat Kortrijkzanen

Redactie KW

De vondst van de vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog, in het centrum van Kortrijk, leidde tot de tijdelijke evacuatie van zo’n 200 omwonenden. Wij stuurden iemand op reportage om reacties te sprokkelen.

In Poverello, waar mensen die het moeilijk hebben terecht kunnen voor een kop koffie, een bord soep of een middagmaal, waren de vrijwilligers ontgoocheld. “We waren soep aan het klaarmaken toen de politie binnen kwam. Ze moesten vanmorgen vroeg gekomen zijn, voor we met het eten zouden beginnen. Wat moeten we nu met de mensen die hier ‘s middags willen komen eten?”, zucht verantwoordelijke Magda.

In allerijl werden enkele vrijwilligers opgebeld om hen te verwittigen dat ze niet naar Poverello moesten komen ‘s middags. Wie voor 10.30 uur aankwam, kon nog een koffie drinken. Suzy Voet en Patrick Casier, allebei uit Kortrijk en hier samen op de foto, komen gewoonlijk ‘s middags eten bij Poverello. “Het zit hier elke middag tjokvol. We begrijpen dat Poverello de deuren moet sluiten. Veiligheid gaat voor. We zullen eens thuis eten. We kunnen hier ook een lunchpakket meenemen”, nemen ze het nieuws goed op.

REPORTAGE Aangetroffen vliegtuigbom heeft consequenties voor heel wat Kortrijkzanen

Heel wat vrijwilligers van het Rode Kruis werden opgeroepen om met verschillende wagens hulpbehoevenden op te halen. We troffen een groepje vrijwilligers aan aan Wijkcentrum De Zonnewijzer, waar geëvacueerden terecht konden. Sommigen onder de vrijwilligers werden eigenlijk op het werk verwacht, maar boden toch hun hulp aan. “De meesten werden al geëvacueerd, en nu blijven we ter plaatse om – als alles weer veilig is – iedereen terug naar huis te brengen”, duiden ze.

REPORTAGE Aangetroffen vliegtuigbom heeft consequenties voor heel wat Kortrijkzanen

Bij Guldensporencollege campus Groeninge werd men verwittigd, omdat de straat om 11 uur verkeersvrij gemaakt zou worden. “De leerlingen die naar huis gaan, komen gewoonlijk langs de Langemeersstraat naar buiten”, aldus Nabil Badaoui en Mieke Ampe. “We laten hen vanmiddag buiten langs de achterkant van de school, die uitgeeft op het Groeningepark. We gaan ook na of er eventueel ouders zijn die hun jongeren komen afhalen. Dan verwittigen we hen dat dit vanmiddag ook via de achterkant van de school moet gebeuren. De middageters blijven ook op de speelplaats aan de achterkant van de school.”

De leerlingen werden pas ‘s middags verwittigd. “We wilden geen paniek zaaien”, leggen ze uit.

REPORTAGE Aangetroffen vliegtuigbom heeft consequenties voor heel wat Kortrijkzanen

Sophie D’Hondt – links op de foto – uit Bornem wist maandag niet goed wat er gebeurde, tot ze via de media vernam dat er een bom gevonden was in de buurt van haar kot in de Spoorweglaan. “Eerst dacht ik dat het om een terreurdaad ging”, zegt ze. Samen met Linde Tobback werd ze dinsdagmorgen door de politie verwittigd dat ze de woning tegen 10.30 uur moesten verlaten. Sophie had om 11 uur examen bij Vives, waar ze orthopedie volgt.

“Ik ben blij dat ze het komen zeggen, maar ik ben nog volop aan het studeren. Ik denk dat ik voor de zekerheid al mijn eten meeneem naar de campus, straks kan ik nog niet binnen in mijn kot als ik terug kom”, zegt ze. Sophie denkt er aan om deze namiddag bij haar vriend in Anzegem te gaan studeren. Linde is ook aan het studeren. Ze dacht eraan om op de deuren van de andere kotstudenten een briefje te hangen om hen te verwittigen, maar als ze de contactgegevens van de huisbaas vindt, zal ze die verwittigen.

(EDB – Foto’s EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier