Renovatie stadhuis en belfort Diksmuide krijgt 1 miljoen euro steun

Redactie KW

Zowel het interieur als het exterieur worden vakkundig gerestaureerd.

Hierbij worden functionele bureauruimtes gecreëerd, de toegankelijkheid wordt verbeterd, er worden kwalitatieve buitenruimtes gemaakt en er wordt een nieuw toeristisch onthaal ingericht. Het goedgekeurde restauratieproject is het resultaat van een wedstrijd in samenwerking met de Vlaams Bouwmeester. In een eerste fase wordt momenteel de buitenkant van het stadhuis en belfort gerestaureerd. Met deze restauratiepremie kan fase 2 van start gaan : de volledige restauratie van het interieur.

Toegankelijk

Het toegankelijk maken van het stadhuis is een van de grootste uitdagingen door het hoog gelegen gelijkvloers en de vele verschillende interne niveaus. De binnenkoer van het stadhuis krijgt een meerwaarde als volwaardige en toegankelijke nieuwe inkom van het stadhuis, het archief en een EHBO-post uit de Tweede Wereldoorlog. De kelders van het stadhuis, momenteel deels bergruimte voor het stadsarchief en deels regenwaterput, worden geherwaardeerd tot volwaardig stadsarchief met ontvangst- en leeszaal onder de binnenkoer.

Vorige stadhuis vernietigd in WOI

Het vorige stadhuis werd rond 1880 gebouwd, maar werd volledig vernietigd tijdens de slag om Diksmuide in de Eerste Wereldoorlog. In 1923-1925 werd het stadhuis heropgebouwd naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck. Die wordt gezien als één van de belangrijkste Vlaamse architecten uit de twintigste eeuw. Het stadhuis, het belfort en het bijgebouw zijn sinds 1999 beschermd als monument en erkend als Unesco Werelderfgoed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier