Renaat Landuyt wil Kookeet straks opnieuw op ‘t Zand

Straks vindt de achtste editie van Kookeet plaats. Mogelijk voor de laatste keer aan de balkonrotonde. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Als het aan burgemeester Renaat Landuyt ligt, komt Kookeet volgend jaar terug naar ‘t Zand. Dit jaar vindt het gastronomische evenement nog plaats aan de balkonrotonde achter het station. De achtste editie vindt plaats op zaterdag 29 september.

Het recept van Kookeet is intussen beproefd en nog altijd razend populair: Brugse topchefs die allemaal het beste van zichzelf presenteren in de vorm van fijne, democratisch geprijsde gerechtjes. Het concept, aanvankelijk op de Markt, sloeg meteen aan en door het grote succes zagen de organisatoren zich genoodzaakt om eerst naar ‘t Zand en later naar de balkonrotonde achter het station te verhuizen.

“Ik kan nog altijd rekenen op de medewerking, inzet en het enthousiasme van de peter van Kookeet Geert Van Hecke, maar ook Patrick Devos, Dominique Persoone en sinds dit jaar Filip Claeys die samen deel uitmaken van de werkgroep Kookeet”, aldus schepen Hilde Decleer (CD&V).

“Het succes van Kookeet danken we aan alle Brugse topchefs van wie quasi iedereen al elk jaar deelneemt en daar ben ik ontzettend trots op. Kookeet telt dit jaar zeven Michelinsterren en is zo het grootste openlucht sterrenrestaurant. We verwelkomen dit jaar trouwens twee nieuwe jonge chefs. Het gaat om Guillaume Noël van Gastrobar Hubert en Pieter-Jan Rombaux van Bistro Rombaux. We heten ook onze gastchef Roger van Damme van restaurant Het Gebaar van harte welkom. Ik ben trots dat zijn naam in het rijtje komt te staan van Jonnie Boer, Wout Bru, Wim Lybaert, Peter Goossens, Jeroen Meus en Piet Huysentruyt als gastchef voor Kookeet.”

Schepen Decleer kondigde ook enkele nieuwigheden aan. Zo zal er niet langer gewerkt worden met jetons, maar komt er een betaalkaart in de plaats. Het niet gespendeerde bedrag op de kaart is recupereerbaar. Ook nieuw is dat er een VIP-arrangement kan geboekt worden. Bezoekers die graag rustig genieten, kunnen een twee uur durend arrangement reserveren. Brugge Plus vzw, de motor achter Kookeet, zorgt bovendien voor subtiel straattheater, onder meer door stand-upcomedian Joost Van Hyfte.

Cinema Lumière

Dit jaar is er ook een samenwerking tussen Kookeet en cinema Lumière. Dominique Persoone nam de uitnodiging voor een filmvoorstelling aan en presenteert op woensdag 26 september om 20 uur een bijzondere film van regisseur Peter Greenaway, namelijk The cook, the thief, his wife and her lover, aan het publiek. Brugge Plus maakte van elke Kookeetchef ook een filmpje met daarbij commentaar van Dominique Persoone, die zo de chefs op de voor hem kenmerkende manier voorstelt.

Verhuizing?

Burgemeester Renaat Landuyt zorgde tot slot nog voor een opmerkelijke uitsmijter. “Het is de laatste keer…” zei hij, “… dat Kookeet nog zal plaatsvinden aan de balkonrotonde. Alvast als het van mij afhangt. Dit evenement zou beter terugkeren naar ‘t Zand nu dit plein zo mooi vernieuwd is. Ik vind het zelfs wat jammer dat het daar dit jaar nog niet zal plaatsvinden. ‘t Zand is groot genoeg en technisch is het mogelijk om Kookeet daar te organiseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier