Reis van in Dadizele mee naar Canada

Erik Cosyns en Sabien Verduyn delen graag hun reiservaringen door Canada.
Redactie KW

Op de jaarlijkse toeristische avond van zaterdag 19 november in een coproductie van het Davidsfonds en vtbKultuur reizen de aanwezigen via een montage mee met Eric Cosyns en Sabien Verduyn door Canada.

Eric Cosyns en zijn vrouw Sabien Verduyn trokken al drie keer door Canada, zowel in het voorjaar als de zomer met telkens een andere wijze van reizen en verblijven. “Je kan het onze favoriete reisbestemming noemen, sterker nog, wij ervaren het als onze tweede thuis”, zeggen Eric en Sabien in koor. “Onze eerste Canada-reis in 1993 was meteen ook onze trouwreis. Wij reisden in juli drie weken door Canada met een camper. Wij vlogen vanuit Brussel naar Calgary en trokken van daaruit met een gehuurde camper in een grote lus drie weken door Canada. Die eerste kennsimaking met Canada had maar één nadeel, wij reisden er rond in de slechtste zomer die men er sedert mensenheugenis kende. Maar wij waren toch onder de indruk van de uitgestrektheid van het land, de natuurpracht en de rust die wij er ervaarden. Dat deed naar meer verlangen.”

In de nationale parken is het verboden om ook maar één steen mee te nemen

Eric en Sabien maakten ook altijd zelf hun reisscenario en sloten nooit aan bij een groepsreis naar Canada. Uitzonderlijk is altijd de beleving van natuur en wild. “In de nationale parken rondtoeren is een ervaring apart. Je bent er ondergeschikt aan de dieren die er alle voorrang krijgen. Het is trouwens verboden om er ook maar één steen mee te nemen. Er zijn nochtans heel wat fossielen en mineralen te vinden. En je moet er niet van opkijken als er ‘s morgens in de vooruin van uw motel een edelhert paradeert. Op onze tweede reis hebben wij trouwens ook beren vrij in de natuur gezien. Dat zijn momenten die altijd bijblijven. De bevolking ervaarden wij als heel gastvrij, behulpzaam en zeker niet arrogant. De tegenpool van de Amerikaan die zich altijd de betere voelt. Je kunt het verschil tussen Amerikanen en Canadezen best vergelijken met het verschil tussen Vlamingen en Nederlanders, die ook dezelfde taal spreken maar uiteindelijk heel verschillend zijn. Dan is de Amerikaan wel te vergelijken met de Nederlander die het ook altijd beter weet.”

Eric en Sabien presenteren op uitnodiging van het Davidsfonds en vtbKultuur hun reisverslag op zaterdag 19 november om 9.30 uur in Den Ommeganck.

(RBD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier