Regionaal bedrijventerrein in Kortemark komt er in twee fases

Redactie KW

De locatie wordt ingedeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel, waarbij het noordelijk deel eerst voor 80 procent gerealiseerd moet zijn vooraleer aan het zuidelijk deel begonnen kan worden.


Het regionaal bedrijventerrein wordt voorzien ter hoogte van de kleiputten van Wienerberger. De locatie sluit aan bij een bestaand bedrijventerrein en ligt vlakbij de Staatsbaan, een bovenlokale weg.

Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) voorziet in een terrein dat in twee delen wordt ingedeeld. Het noordelijke deel sluit aan op de Staatsbaan en heeft een oppervlakte van zowat 9 hectare. In deze zone zijn onder andere geen afvalverwerkende bedrijven, mest-of slibverwerkende bedrijven of windmolens toegelaten. Het zuidelijke deel bevindt zich ter hoogte van het slibstort en de huidige klei-ontginning en is 18 hectare groot. In deze zone waren aanvankelijk wel bovenvermelde activiteiten toegelaten, maar daartegen kwamen bezwaren, zowel van het gemeentebestuur als van omwonenden.

Eerst de noord, dan de zuid

Het provinciebestuur heeft daarom de plannen aangepast. Pas wanneer de noordelijke zone voor 80 procent gerealiseerd is en als de kleiputten ontgonnen en opgevuld zijn, kan met de zuidelijke zone gestart worden. Afhankelijk van de snelheid van ontginning wordt verwacht dat dit niet binnen de eerstkomende 15 jaar zal gebeuren. Eens de opvulling gebeurd, is het aan de gemeente om te onderzoeken welke activiteiten hierop mogelijk zijn, rekening houdend met de randvoorwaarden op milieutechnisch vlak en op vlak van stabiliteit. Hierdoor zullen niet alle economische activiteiten kunnen toegelaten worden.

Verduyn kan uitbreiden

Het groentenverwerkend bedrijf krijgt in het PRUP ook mogelijkheid om uit te breiden. Het voorziet in een ontsluiting via de Staatsbaan langs het nieuwe bedrijventerrein, zodat de Galge-en Amersveldestraat op de wijk Huilaertmolen kunnen ontlast worden van zwaar vervoer.

De provincieraad keurde het PRUP vorige week goed, maar ook de Vlaamse Regering moet nu nog groen licht geven.

(FJA)