Reginald Moreels: “Waarom geen opvang voor asielzoekers in oud Sint-Jozefsziekenhuis?”

Redactie KW

De gewezen staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking en medeoprichter van de Belgische afdeling van Artsen Zonder Grenzen wil hen niet alleen ‘bad, bed en brood aanbieden, maar vooral ook een bezigheid’.

Dokter Reginald Moreels is pas terug van een humanitaire missie in Burkina Faso. Nu wil hij de groeiende stroom vluchtelingen ook aan onze kust een gastvrij onderdak gunnen. “Ik heb Fedasil beloofd om de mogelijkheden van bijkomende opvang in Oostende te onderzoeken”, bevestigt hij. “Burgemeester Johan Vande Lanotte heeft me ondertussen al ontvangen. Ook schepen Christa Claeys reageerde al positief op ons voorstel om eventueel de leegstaande vroegere Sint-Jozefsziekenhuis, eigendom van de CM, als onderkomen in te schakelen voor de alsmaar groeiende stroom vluchtelingen.”

“Niet allemaal ‘straatkeerders'”

“Als we ons preventief kunnen wapenen tegen natuurrampen, waarom dan ook niet tegen het menselijke leed van de vluchtelingen?”, stelt hij zich luidop de vraag. “We moeten voorbereid zijn als zich nieuwe asielzoekers melden. Daarom stuur ik ook aan op meer samenwerking van de ngo’s in de regio, onder de deskundige leiding van het CAW. Ik pleit voor een aanpak van de 4 B’s: bed, bad, brood en… bezigheid. We moeten die vluchtelingen zo rap mogelijk aan het werk krijgen. Het hoeven niet allemaal ‘straatkeerders’ te worden. Veel van die mensen hebben een hogere opleiding genoten. Geef ze dan ook de kans om hun job op te nemen na een versnelde inburgeringscursus, inclusief taalbad en verplichte bijdrage tot onze sociale zekerheid. Er zijn nog nooit zo veel vacatures geweest in België als dit jaar.”

(ML – Foto ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier