Regen en wind zorgen voor extra uitdaging tijdens reddingsoefening 'Seacoast'

03/08/16 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:55

Op het strand van Oostduinkerke werd er op woensdag 3 augustus, op initiatief van gouverneur Carl Decaluwé, een reddingsoefening aan de kust georganiseerd.

Regen en wind zorgen voor extra uitdaging tijdens reddingsoefening 'Seacoast'

De oefening wilde binnen de 'Afsprakenregeling voor reddingen aan de Belgische kust' de alarmering van de interventiediensten en de onderlinge communicatie tussen de diensten aan land, op zee en in de lucht testen.

Tijdens deze oefening werden enkele drenkelingen uit zee gered en werd er naar vermisten gezocht door de strandreddingsdienst van Oostduinkerke, met de ondersteuning van onder andere de NH90-helikopter van de luchtmachtbasis Koksijde, de scheepvaartpolitie en de VLOOT (reder van de Vlaamse Overheid).

Ook de brandweer, de lokale politiezone Westkust, de ambulance 100 van Koksijde en de MUG Veurne waren present. De 4 alarmcentrales: de Hulpcentrale 112 (HSC112), het Communicatie- en InformatieCentrum (CIC), het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) en het Maritiem Informatiekruispunt (MIK) speelden een cruciale rol bij de alarmering van de verschillende diensten.

Regen en wind zorgen voor extra uitdaging tijdens reddingsoefening 'Seacoast'

In het scenario huurden zes minder sportieve vrienden huren een raft in surfclub 'SYCOD'. Twee van hen zijn diabetispatiënten. Ze willen met die raft tot in Koksijde roeien. Ze steken de branding over en zetten koers naar het oosten. Ze onderschatten de fysieke inspanning die nodig is om tegen de stroming in te roeien. Eén van hen raakt onwel en valt bewusteloos. Men probeert nog even al roeien terug te keren, maar één van de vrienden denk sneller hulp te kunnen voorzien door naar de kust te zwemmen.

Wanneer deze zwemmer het strand bereikt, ziet hij nog net dat er een golf over de raft heen slaat. Hierdoor vallen een aantal van zijn vrienden over boord. Het is echter onduidelijk hoeveel er overboord vielen en hoeveel er zich nog in de raft bevinden. De zwemmer doet zijn verhaal aan de strandredders, die het HCS112 vragen om alarmering ikv de afsprakenregeling op te starten.

Enkele fikse regenbuien, een stevig briesje, een ietwat onstuimige zee en enkele attente redders en de roleplayers waren de beschikbare elementen bij de start van de oefening.

Na afloop en evaluatie bleekt dat alles naar wens verlopen is en dat de communicatie vlotjes verlopen en op elkaar afgestemd werd.

(EDK)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!