‘Refugee Concert’ in Sijsele eindigt in mineur: twee mannen moeten kamp (en ons land) verlaten

Het feestje had alles van een leuk samenzijn, maar het venijn zat hem - bij sommigen - in de staart. © PDV
Redactie KW

Dat heeft burgemeester Joachim Coens van Damme maandag bevestigd.

Na afloop van het optreden van de Refugee All Star Band in de Cultuurfabriek in Sijsele raakten de gemoederen bij enkele vluchtelingen dit weekend zodanig verhit dat de politie moest tussenbeide komen. Twee van hen werden uit het kamp gezet en zien zich verplicht naar hun thuisland terug te keren.

Onderlinge spanning

Het optreden zelf en het spontane feestje dat er op volgde verliepen nochtans in een opperbeste sfeer. De vluchtelingen werden overladen met lof en de verbroedering met de Dammenaars was hartelijk en intens. Naar het einde van de avond toe bouwde de spanning zich echter op tussen de vluchtelingen onderling.

“Het is natuurlijk geen evidente situatie”, legt burgemeester Joachim Coens uit. “Het weinig comfortabele leven in het opvangkamp tegenover het plots terecht komen in een omgeving met veel (vrouwelijke) aandacht, bewondering en algehele uitgelatenheid. Die aandacht kan ook gevoelens van jaloezie opwekken. Dit, gecombineerd met een bij sommigen nogal hoog alcoholgebruik, toch voor mensen die dat niet gewoon zijn, leidde jammer genoeg tot nogal heftige en luidruchtige discussies, die zich ook op straat verder zetten.”

Gevoelige periode in aantocht

Nog volgens de burgemeester belden buurtbewoners de politie omwille van het straatlawaai door de ruzie. Naast ploegen van de politiezone Damme/Knokke-Heist kwamen ook hun collega’s uit Brugge ter plaatse, omdat gevreesd werd voor grotere rellen in het kamp zelf. “Uiteindelijk bleef het bij wat trekken en duwen en konden onze mensen van de lokale politie de situatie vlug ontzenuwen”, weet Joachim Coens. “Sowieso zullen we de situatie samen met de politie en het Rode Kruis goed opvolgen, want we naderen ook een erg gevoelige periode. Voor veel bewoners valt straks het verdict of ze al dan niet een verblijfsvergunning krijgen, wat mogelijk voor bijkomende spanning kan zorgen.”

Voor twee bewoners die zich na afloop van het concert in de Cultuurfabriek dermate hebben misdragen is het verdict al duidelijk: die werden uit het opvangkamp gezet en moeten terug naar hun land van herkomst.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier